Alexa Liviu Doru Alin patronul NCN cercetat penal

Omul de presă cu aer în limbaj de interlop (foto), care se exprimă grobian și subcultural, este cercetat penal de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara. Inițial procurorii DIICOT Timiș au început urmărirea penală pentru șantaj, amenințare, fals informatic, incitare la ură și discriminare însă au stabilit că faptele se circumscriu unei participații simple iar nu grupului infracțional. Astfel prin Ordonanța din Dosarul Penal 440/D/P/2021 s-a declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria

Consistoriul Grupăîrii Religioase al Bisericii Protestante Evanghelice Valdenze-Lutherane a fost cel care a sesizat autoritățiile statului.

Numitul Alexa Liviu Doru Alin împreună cu alți complici, după ce a dat ultimatum colegului nostru de publicistică, pastorul Marius Leontiuc, să renunțe la acest portal că altfel va ajunge la pușcărie datorită relațiilor „sus puse” ale lui Alexa, a publicat un material în peste 35 de website-uri în care cu nonșalanță îl amenință pe pastor și îi face un duș cu cele mai oribile invective.

Consistoriul constată în sesizarea sa că prin atribuirea sintagmei de „debil mintal” de către numitul Alexa Liviu pastorului Leontiuc Marius Sebastian tocmai pentru activitatea sa din cadrul grupării inducând oprobiu public asupra celor care aderă sau au aderat la grupare (apartenența la o grupare inventată de un debil mintal), numitul Alexa a comis infracțiunea de incitare la ură și discriminare, faptă prevăzută și pedepsită de art. 369 Cod Penal.  Un act material distinct al infracțiunii de incitare la ură și discriminare prin proliferare de injurii este repetarea calificativului de „infractor”, calitate pe care condamnatul o pierde atunci când este plasat în libertate tocmai pentru a fi reintegrat iar nu discriminat și respins. Un alt act material al acestei infracțiuni este dat de expresia „numele Leontiuc duhnește a infracțiuni”, numitul Alexa Liviu săvârșind cu intenție infracțiunea cu scopul de a plasa sub dispreț public orice membru al familiei. Fără nici o remușscare, acesta chiar face vorbire de fratele pastorului, Leontiuc Flaviu, pastor reputat în Viena sau celebra scriitoare, mama acestora. Pe toți membrii familiei Leontiuc, numitul Alexa Liviu îi integrează în oprobiu prin expresia amintită, faptă care atestă un pericol social amplificat de curajul infracțional și delictual.

De asemenea fapta numitului Liviu Alexa de a amenința cu „reactivarea sentinței” pe pastorul Marius Leontiuc dacă nu șterge site-ul prezent pe care se publică și predici ale bisericii , întrunește elementele constitutive ale faptelor de împiedicare a desfășurării credinței și trafic de influență prin șantaj. Șantajul este întrunit deoarece numitul Liviu Alexa a constrâns vădit pe pastorul Marius Leontiuc să nu-și folosească propria proprietate on-line, sub argumentul mincinos (mijloc fraudulos) că denumirea ziardecluj.eu s-ar bucura de un alt drept de autor, ca și când ar fi fost cumpărat degeaba. Nu este vorba de o simplă amenințare cu justiția, amenințarea numitului Alexa fiind injustă nesocotind dreptul privat la proprietatea pastorului Leontiuc, dar și a dreptului public care ocrotește proprietatea și obligă terții la respect față de actul juridic al proprietății. Imaginile, capturi de ecran de pe telefonul purtat de Leontiuc Mariussunt probe certe ale șantajului. Vedem explicit expresia „nu mai folosi ziardecluj.eu”, chiar dacă pastorul este proprietar.

   

Mesajele de mai sus au fost trimise prin SMS de către Liviu Alexa (cele cu fundal de culoare gri) către Leontiuc Marius (mesajele cu fundal verde)

Șantajul, potrivit art. 207 Cod Penal este definit astfel: (1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).

Constrângerea după cum putem vedea are două componente: un mesaj ce derivă indirect ca idee este acesta ,nu are importanță că ești propritar, scriu la DIICOT și chiar dacă ai dreptate ajungi la Gherla la închisoare”, iar a doua componentă, un alt mesaj indirect ce derivă „îți reactivez eu sentința, sunt puternic, Clujul, judecătorii sunt la picioarele mele”. Putem observa modul de adresare, josnic al numitului Liviu Alexa. Scopul lui Liviu Alexa este de a dobândi injust folosul lipsei domeniului concurent amenințând cu o faptă imaginară. De asemenea deși știrile nu se bucură de vreun drept de autor, observăm o acuzație-amenințare nedreaptă „furt de texte”,Leontiuc crezând inițial că este vreun canal RSS de preluare știri, însă o cercetare a stabilit că nu există „texte furate” preluate de pe portalul lui Liviu Alexa, nici nu se putea realiza acest lucru întrucât articolele lui Alexa Liviu și colegilor săi au în general grave carențe gramaticale și morale. De fapt intenția lui Liviu Alexa este ca „ziarul” lui Marius Leontiuc să nu ofere nici o informație nouă, orice știre ar publica ar fi catalogat tendențios „furt de texte”,  se mai arată în sesizare.

Peste 20 de injurii la adresa pastorului și a bisericii sale, procuroii fiind la rândul lor mirați de o asemenea ispravă a celui care se pretinde jurnalist și care se pare că nu a fost în stare nici să treacă de bacalaureat cum trebuie. Mai jos vă oferim un link față de denunțul pastorului Leontiuc Marius

Denunț Public asupra unui șantaj de presă și acțiunile lui Alexa Liviu Doru Alin

 

și mai știm

Mișu Vigeni (Mihai Vidjean)

Share this:

(Visited 515 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29852 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code