Ucraina susține că ruşii au săpat gropi şi tranşee în cea mai contaminată zonă de la Cernobîl

  • O înregistrare video dovedește faptul că trupele rusești au săpat tranșee în Pădurea Roșie de la Cernobîl.
  • Este posibil ca trupele rusești să se fi expus la niveluri periculoase de radiații săpând acolo.
  • Videoclipul, distribuit de armata ucraineană, nu este datat și originea sa este neclară.

Autorităţile ucrainene au publicat miercuri o nouă înregistrare video realizată cu o dronă care arată poziţii militare ruseşti abandonate într-o zonă puternic contaminată radioactiv din zona de excludere de lângă centrala nucleară de la Cernobîl.

În înregistrarea video, filmată de armata ucraineană şi publicată pe Telegram de Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, se văd gropi şi tranşee abandonate într-o zonă din aşa-numita Pădure Roşie. 

Zona este considerată cea mai poluată din întreaga zonă de excludere de la Cernobîl şi interzisă tuturor celor care nu lucrează acolo sau nu au o autorizaţie specială.

În înregistrarea video se poate vedea un drum care pare să corespundă cu o locație de pe hărțile din regiune, ceea ce ar plasa locul înregistrării la aproximativ 3,5 km de centrala electrică. Trupele rusești au părăsit situl săptămâna trecută, la cinci săptămâni după ce au invadat zona de excludere de la Cernobîl, la 24 februarie.

Vineri, Energoatom a declarat că nu este clar ce făceau trupele ruseşti în Pădurea Roşie şi că este posibil ca acestea să fi fost expuse semnificativ la radiaţii atunci când au făcut săpături acolo.

Praful radioactiv gros ridicat de vehiculele ruseşti ar fi putut de asemnea să fie inhalat de trupele care nu purtau echipament de protecţie antiradiaţii, au declarat lucrătorii centralei.

Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, a căzut în mâinile trupelor ruseşti în prima săptămână a războiului din Ucraina, la sfârşitul lunii februarie. Joi, trupele ruseşti şi-au anunţat intenţia de a pleca şi au predat controlul personalului ucrainean, centrala fiind din nou sub controlul autorităţilor ucrainene.

Un muncitor a declarat că unele trupe păreau să nu fie conștiente de dezastrul din 1986, care a făcut ca Cernobîl să fie sinonim cu dezastrul nuclear.

The post Ucraina susține că ruşii au săpat gropi şi tranşee în cea mai contaminată zonă de la Cernobîl appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29858 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code