STUDIU. Când au început oamenii să gătească? Această activitate ar fi avut loc mai devreme decât s-a crezut până acum

  • Este posibil ca primii oameni să fi aruncat oasele în foc pentru a scăpa de mizerie, a declarat Anais Marrast, arheozoolog la Muzeul Național de Istorie Naturală din Franța, pentru The Guardian.
  • Trecerea la consumul de mese gătite a însemnat că oamenii nu trebuiau să cheltuiască atât de multă energie pentru a căuta și digera hrana crudă.
  • Dr. Bethan Linscott, geochimist arheolog, a declarat pentru CNN că cercetarea reprezintă o descoperire incredibil de importantă”.

Când au început oamenii să gătească? S-ar putea să fi început mult mai devreme decât se credea, noile cercetări sugerând că oamenii timpurii își găteau mâncarea acum 780.000 de ani – cu 600.000 de ani mai devreme decât se credea până acum. Trecerea de la mâncarea crudă la cea gătită a fost un moment de cotitură dramatic în evoluția noastră, dar începuturile sale au fost greu de stabilit.

Acum, un studiu, publicat în revista Nature Ecology and Evolution, a furnizat noi dovezi fascinante bazate pe mii de rămășițe de pește dintr-un sit numit Gesher Benot Ya’aqov din nordul Israelului, în apropierea râului Iordan. Situl a găzduit cândva un lac și acum deține o comoară de fosile antice care oferă indicii despre momentul în care oamenii preistorici au început să gătească cu foc, relatează The Guardian.

Irit Zohar, autorul studiului și arheolog la Muzeul Steinhardt de Istorie Naturală al Universității din Tel Aviv, a declarat că primul indiciu a fost o zonă care abia dacă conținea oase de pește, dar o mulțime de dinți de pește. Acest lucru indica faptul că peștii – care s-au dovedit a fi două specii de crap deosebit de mari și cărnoase – fuseseră gătiți deoarece oasele se înmoaie și se dezintegrează la temperaturi sub 500C, dar dinții lor rămân. cu toate acestea, Zohar a spus că smalțul dinților a oferit dovada decisivă”. Folosind o tehnică numită difracție a pulberilor cu raze X la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, cercetătorii au analizat modul în care încălzirea a modificat structura cristalelor care alcătuiesc smalțul.

Cum au gătit oamenii atunci?

Atunci când au fost comparate cu alte fosile de pește, s-a decis că dinții au fost încălziți la temperaturi cuprinse între 200 și 500C – același interval necesar pentru un pește bine gătit. Nu se știe cu adevărat dacă primii oameni au folosit un cuptor de pământ pentru a coace peștele, dacă l-au prăjit la foc sau dacă l-au scufundat în apă, dar studiul indică un cuptor de pământ drept cel mai probabil mod de gătit.

Dr. Bethan Linscott, geochimist arheolog, a declarat pentru CNN că cercetarea reprezintă o descoperire incredibil de importantă”.

Dovezile privind utilizarea controlată a focului în (prima epocă a pietrei)… sunt în cel mai bun caz efemere și, ca atare, dovezile de rămășițe de pește acumulate și gătite în mod antropogen (din cauza activității umane) descrise aici vor avea, fără îndoială, un impact larg asupra comunității de cercetare”, a declarat Linscott.

Trecerea la consumul de mese gătite a însemnat că oamenii nu trebuiau să cheltuiască atât de multă energie pentru a căuta și digera hrana crudă.

Dieta a avut un mare impact asupra evoluției speciei noastre. S-a sugerat că, în special, consumul de carne a contribuit la creșterea dimensiunii relative a creierului strămoșilor noștri timpurii Homo – însă bacteriile patogene fac din consumul de carne crudă o afacere riscantă”, a declarat Linscott pentru CNN.

Gătitul, însă, ucide bacteriile și crește valoarea energetică a cărnii – creând astfel o nouă sursă de hrană de încredere pentru homininii timpurii. Înțelegerea momentului în care s-a întâmplat acest lucru este, prin urmare, un subiect de mare interes, deoarece ar putea ajuta la explicarea motivelor pentru care strămoșii noștri hominini au evoluat în felul în care au evoluat.” Zohar a spus că există un alt motiv posibil pentru fosilele de pește.

Pentru că poți controla focul pentru încălzire, asta nu înseamnă că îl controlezi pentru gătit – ar fi putut mânca peștele lângă foc.” Este posibil ca primii oameni să fi aruncat oasele în foc pentru a scăpa de mizerie, a declarat Anais Marrast, arheozoolog la Muzeul Național de Istorie Naturală din Franța, pentru The Guardian.

The post STUDIU. Când au început oamenii să gătească? Această activitate ar fi avut loc mai devreme decât s-a crezut până acum appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 31071 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code