Revoluția LED: consecințele neprevăzute, dar drastice cu care se confruntă lumea în viitorul apropiat. Ce spun experții?

ledled

  • Cercetătorii au constatat că luminile cu LED-uri, mai eficiente din punct de vedere energetic și mai vizibile, înlocuiesc rapid vechile lămpi cu sodiu. Acest lucru aduce unele consecințe neprevăzute, dar drastice.
  • Capacitatea lor de a reduce vizibilitatea stelelor și de a deruta ciclurile de somn au, de asemenea, efecte negative asupra vieții animalelor.
  • Revoluția LED, motivul pentru care oamenii vor suferii in viitorul apropiat. Ce spun expertii?

Cercetătorii au constatat că luminile cu LED-uri, mai eficiente din punct de vedere energetic și mai vizibile, înlocuiesc rapid vechile lămpi cu sodiu. Acest lucru aduce unele consecințe neprevăzute, dar drastice.

Am auzit cu toții despre razele de lumină albastră provenite de la ecrane. Nu te uita la telefon sau la calculator înainte de a merge la culcare, pentru că îți va fi mai greu să dormi”, este o recomandare frecventă.

Un nou studiu publicat miercuri în Science Advances sugerează că această problemă ar putea fi mult mai mare și mai semnificativă.

O echipă de oameni de știință a studiat compoziția spectrală a luminii cu ajutorul imaginilor surprinse de Stația Spațială Internațională. Cercetătorii au constatat că luminile cu LED-uri, mai eficiente din punct de vedere energetic și mai vizibile, înlocuiesc rapid vechile lămpi cu sodiu. Acest lucru aduce unele consecințe neprevăzute, dar drastice.

Nivelul de suprimare a melatoninei, hormonul somnului, la oameni a crescut din 2013. Stelele sunt mai puțin vizibile, iar răspunsul insectelor la lumină s-a schimbat. Revoluția LED este motivul pentru care se întâmplă acest lucru.

Această tendință crește semnificativ riscul de efecte nocive asupra ecosistemelor”, afirmă cercetătorii.

Numărul de insecte este în scădere acolo unde au fost instalate lumini LED, însă acest lucru este în dezavantajul populației de păsări și al altor animale din lanțul trofic. Capacitatea lor de a reduce vizibilitatea stelelor și de a deruta ciclurile de somn au, de asemenea, efecte negative asupra vieții animalelor.

Potrivit cercetătorilor, eficiența energetică a luminilor LED este adesea supraestimată și depinde de alți factori. Totuși, oamenii de știință nu au un răspuns dacă este mai bine să se revină la luminile cu sodiu sau să se treacă la LED-uri mai calde.

The post Revoluția LED: consecințele neprevăzute, dar drastice cu care se confruntă lumea în viitorul apropiat. Ce spun experții? appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30714 articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code