LIVE UPDATE. Șaizeci și una de zile de invazie. Ucraina cere de la AIEA o listă de echipamente pentru funcționarea sigură a instalațiilor nucleare

centrala-nuclearacentrala-nucleara

  • De la începutul războiului, armata rusă a preluat controlul a două centrale nucleare, Zaporijjea și Cernobîl, care au revenit sub controlul Ucrainei.
  • AIEA a livrat echipamentul inițial Ucrainei luna trecută, se arată în declarație.
  • Oleksiy Arestovych a sugerat că discuțiile ar putea avea ca scop stabilirea unei încetări a focului și determinarea soartei civililor și a luptătorilor blocați în orașul-port din sudul țării.

Bilanțul incendiului de joi de la o instalație de cercetare în domeniul apărării din Rusia, situată în afara Moscovei, a crescut la 17 morți, anunță presa rusă. Alte șase cadavre au fost găsite în Institutul Central de Cercetare al Forțelor de Apărare Aerospațială ale Federației Ruse din Tver, la nord-vest de capitala rusă, a anunțat agenția de știri Tass.


Ucraina a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) o listă de echipamente necesare pentru funcționarea fiabilă și sigură a instalațiilor sale nucleare în timpul războiului, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul organizației. Lista menționează în mod specific instrumentele de măsurare a radiațiilor, materialele de ecranare, sistemele de energie electrică și generatoarele diesel.

AIEA a livrat primele echipamente Ucrainei luna trecută, se arată în declarație. Se așteaptă ca un alt set de echipamente să fie livrat atunci când directorul general al AIEA va sosi la centrala nucleară de la Cernobîl săptămâna viitoare.

Scrisoarea Ucrainei către AIEA precizează că, din cele 15 reactoare operaționale ale țării de la patru centrale nucleare, șapte sunt în prezent conectate la rețea, dintre care două la centrala nucleară Zaporijjea, controlată de Rusia, două la centrala nucleară Rivne, două la centrala nucleară din sudul Ucrainei și una la centrala nucleară Khmelnytskyy.

Celelalte opt reactoare sunt oprite pentru întreținere periodică sau ținute în rezervă. Sistemele de siguranță rămân operaționale la cele patru centrale nucleare și, de asemenea, acestea continuă să aibă la dispoziție energie electrică în afara amplasamentului, a precizat Ucraina.

The post LIVE UPDATE. Șaizeci și una de zile de invazie. Ucraina cere de la AIEA o listă de echipamente pentru funcționarea sigură a instalațiilor nucleare appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 31071 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code