LIVE UPDATE. 184 de zile de invazie. Zelenski mulțumește Statelor Unite în convorbirea telefonică cu Biden pentru „ajutorul fără precedent” acordat Ucrainei

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat joi, prin telefon, cu președintele american Joe Biden, potrivit biroului prezidențial al Ucrainei.
  • Acest pachet de asistență include 3 miliarde de dolari în ajutor pentru apărare și încă 3 miliarde de dolari în ajutor financiar.
  • Noul pachet de ajutor include sisteme de rachete antiaeriene NASAMS, pentru care Zelenski și-a exprimat o recunoștință deosebită.

UPDATE ORA 01.00

Centrul Comun de Coordonare (JCC) a anunțat într-un comunicat o nouă rută de transport maritim în cadrul Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, care va intra în vigoare vineri.

JCC – care are în componență reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei, Turciei și Națiunilor Unite a fost una dintre creațiile cheie ale acordului privind cerealele convenit între Rusia și Ucraina, mediat de ONU și Turcia.

Noua rută maritimă are o lungime de 320 de mile marine și permite un tranzit mai scurt în coridorul umanitar maritim și o planificare mai ușoară pentru industria navală”, potrivit declarației.

Ruta este destinată navelor comerciale care intră și pleacă din cele trei porturi ucrainene Odesa, Chornomorsk, Pivdennyi/Yuzhny” și leagă porturile de zonele de inspecție din interiorul apelor turcești, se mai arată în declarație. Nici o navă militară, aeronavă sau dronă nu se poate apropia de o navă care trece prin acest coridor pe o rază de 10 mile marine.

Începând de săptămâna trecută, aproximativ 27 de nave încărcate cu cereale au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră de la 1 august, potrivit Turciei. Mai mult de 650.000 de tone de cereale și alte alimente au plecat spre piețele din întreaga lume, potrivit secretarului general al ONU, António Guterres.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat joi, prin telefon, cu președintele american Joe Biden, potrivit biroului prezidențial al Ucrainei.

Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru ultimul pachet de asistență financiară și de securitate în valoare de 6 miliarde de dolari pe care Statele Unite l-au acordat miercuri Ucrainei, numindu-l cel mai bun cadou pentru Ucraina de Ziua Independenței sale”, potrivit citirii oficiale ucrainene a convorbirii.

Acest pachet de asistență include 3 miliarde de dolari în ajutor pentru apărare și încă 3 miliarde de dolari în ajutor financiar.

Noul pachet de ajutor include sisteme de rachete antiaeriene NASAMS, pentru care Zelenski și-a exprimat o recunoștință deosebită.

Aceste sisteme moderne de apărare antiaeriană ne vor ajuta să ne protejăm orașele de teroarea rachetelor”, a declarat Zelenski.

Statele Unite au dat dovadă de leadership” în furnizarea unui sprijin macrofinanciar suplimentar, a continuat Zelenski, jumătate din pachet (care se ridică la 3 miliarde de dolari) urmând să fie canalizat prin intermediul Băncii Mondiale.

În plus, ambii lideri au fost de acord cu privire la necesitatea” de a returna Ucrainei controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie și ca forțele rusești ocupante să permită accesul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

The post LIVE UPDATE. 184 de zile de invazie. Zelenski mulțumește Statelor Unite în convorbirea telefonică cu Biden pentru „ajutorul fără precedent” acordat Ucrainei appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30723 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code