Iranul anunță producerea primei rachete balistice hipersonice

  • Iranul a produs o rachetă balistică hipersonică, transmite agenţia de presă TASS.
  • Rachetele hipersonice pot atinge viteze de cel puţin cinci ori mai mare decât a sunetului, pe o traiectorie complexă, ceea ce îngreunează interceptarea.
  • Iranul dezminte că ar avea intenţia de a dezvolta arme atomice, însă şi evoluţiile în domeniul rachetelor provoacă îngrijorare, scrie Reuters.

Iranul a produs o rachetă balistică hipersonică, transmite agenţia de presă TASS.

Potrivit sursei citate, comandantul forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, Amir Ali Hajizadeh a declarat că această rachetă are o viteză ridicată şi poate manevra în atmosferă şi în afara ei. Ea va ţinti sistemele antirachetă avansate ale inamicului şi reprezintă un mare salt de generaţie în domeniul rachetelor. 

Rachetele hipersonice pot atinge viteze de cel puţin cinci ori mai mare decât a sunetului, pe o traiectorie complexă, ceea ce îngreunează interceptarea.

Încă nu au existat informaţii despre testarea unei astfel de arme în Iran, deşi republica islamică şi-a dezvoltat industria de apărare chiar şi după sancţiunile şi embargourile internaţionale. Unii analişti militari occidentali consideră că regimul de la Teheran îşi exagerează uneori capacităţile în materie de armament, scrie TASS.

Negocieri nucleare blocate

Îngrijorarea provocată de rachetele balistice iraniene a contribuit la decizia din 2018 a Statelor Unite, conduse atunci de preşedintele Donald Trump, de a se retrage din pactul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Iranul în 2015, potrivit Reuters.

Săptămâna trecută, iranienii au anunţat că au testat primul lor vehicul în trei trepte pentru lansări spaţiale, Ghaem 100, care ar putea amplasa sateliţi de până la 80 de kg pe o orbită cu altitudinea de 500 de km.

SUA au apreciat că astfel de acţiuni sunt destabilizatoare” , deoarece vehiculele pentru lansări spaţiale pot fi utilizate şi la transportul de ogive nucleare.

Iranul dezminte că ar avea intenţia de a dezvolta arme atomice, însă şi evoluţiile în domeniul rachetelor provoacă îngrijorare, observă Reuters.

The post Iranul anunță producerea primei rachete balistice hipersonice appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 28499 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code