PSD: Revizia Unității 1 de la Cernavodă ar putea da peste cap producția de energie a României

  • Stefan Radu Oprea, liderul grupului PSD din Senat, atrage atenţia asupra unei potenţiale scăderi a producţiei de energie, care va apărea între intrarea în revizie a Unităţii 1 de la Cernavodă.
  • Comentariul este şi un atac la prestaţia ministrului Energiei Virrgil Popescu.
  • În cadrul COP27, US Exim Bank a anunţat emiterea a două scrisori de interes pentru finanţarea serviciilor tehnice de pre-proiect furnizate de SUA în legătură cu proiectul Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă.

Senatorul Stefan Radu Oprea, liderul grupului PSD din Senat, atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, asupra unei potenţiale scăderi a producţiei de energie, care va apărea între intrarea în revizie a Unităţii 1 şi finalizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Postarea este şi un atac la prestaţia ministrului Energiei Virrgil Popescu

Cine uită efectele liberalizării haotice, nu poate să găsească soluţii pentru a proteja populaţia şi economia românească. De aceea, nu merită respectul şi nici aprecierea noastră. S-a întâmplat un lucru foarte bun, Statele Unite ale Americii vor finanţa împrumutul pentru construirea reactoarelor 3 şi 4. Termenul de finalizare este 2030. Dar în 2027 reactorul 1 va intra în revizie tehnică, ceea ce înseamnă că vom pierde 700 MW energie injectată în bandă în sistemul energetic naţional.

Întrebarea simplă este ce punem în loc până în 2030? Când vom avea în funcţiune grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, ele cui vor vinde energie? Care industrie va supravieţui în România? Şi pentru că există responsabilităţi, care revin României acum ca urmare a «crizei energetice de la nivel mondial» , cum ar fi aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova, îi îndemn pe cei care se laudă fără a avea pe ce se baza (vorba lui Moromete), de unde energie?” , a scris politicianul.

În cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27), US Exim Bank a anunţat emiterea a două scrisori de interes pentru finanţarea serviciilor tehnice de pre-proiect furnizate de SUA în legătură cu proiectul Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă.

Pe baza informaţiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua în considerare finanţarea până la 50 000 000,00 USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) şi până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.

The post PSD: Revizia Unității 1 de la Cernavodă ar putea da peste cap producția de energie a României appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 15 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 31002 articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code