Explozie la Istanbul: Șase persoane au fost ucise și cel puțin 38 rănite în urma unei explozii

Explozie la IstanbulExplozie la Istanbul

  • O explozie produsă pe o populară stradă comercială din Istanbul s-a soldat cu șase morți și cel puțin 38 de răniți.
  • Nu a fost confirmat dacă există suspiciuni de terorism, iar agenția de știri de stat Anadolu a declarat că nu se cunoaște încă cauza exploziei.
  • După explozie, poliția a închis intrările și ieșirile de pe strada Istiklal, iar poliția a evacuat treptat străzile laterale.

O explozie produsă pe o populară stradă comercială din Istanbul s-a soldat cu șase morți și cel puțin 38 de răniți, în timp ce imagini de groază arată cadavre împrăștiate pe stradă. Explozie uriașă a sfâșiat popularul cartier comercial de pe bulevardul Istiklal, iar imaginile de groază împărtășite pe rețelele de socializare arată copii printre răniți.

Într-o declarație oficială privind incidentul, guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a declarat: „Potrivit primelor informații, 6 persoane și-au pierdut viața și 38 au fost rănite în explozia care a avut loc pe strada Istiklal. Răniții noștri primesc tratament. Dorim mila lui Dumnezeu pentru cei care și-au pierdut viața și o însănătoșire grabnică pentru cei răniți. Evoluția situației va fi împărtășită cu publicul”.

Nu a fost confirmat dacă există suspiciuni de terorism, iar agenția de știri de stat Anadolu a declarat că nu se cunoaște încă cauza exploziei, dar că echipe antiteroriste turcești au fost trimise pe stradă.

Există suspiciuni puternice că a fost o bombă sinucigașă, dar nu avem încă nici o declarație oficială”, a declarat Sinem Koseoglu de la Al Jazeera, de la Istanbul. O înregistrare video înfiorătoare arată cum izbucnesc flăcări și o explozie puternică, în timp ce pietonii se întorc și fug. Bulevardul este o arteră aglomerată, populară printre turiști și localnici, mărginită de magazine și restaurante, echivalentă cu Oxford Street din Londra.

Imaginile trimise la Middle East Eye de la fața locului au arătat cadavrele unui copil și ale unui bărbat rănit mortal. CNN Turk relatează că explozia a fost auzită și din districtele învecinate Beșiktaș și Șișli, din cauza intensității sale ridicate. Rapoartele din presa turcă spun că au fost zeci de focuri de armă în jurul magazinelor din Sishane, la aproximativ o jumătate de oră de mers pe jos la sud-vest de explozia inițială.

După explozie, poliția a închis intrările și ieșirile de pe strada Istiklal, iar poliția a evacuat treptat străzile laterale. Răniții au fost duși la Taksim First Aid și la Okmeydanı. Koseoglu a declarat că explozia a fost un șoc, deoarece nu au existat avertismente recente cu privire la atacuri în oraș. Bellingcat, agenția de verificare a faptelor și de informații din surse deschise, a distribuit imagini de pe camerele de supraveghere de astăzi, care arată o geantă lăsată pe o bancă, care pare a fi o posibilă sursă a exploziei.

Autoritatea turcă de reglementare a mass-media, Consiliul Suprem al Radioului și Televiziunii, a impus o interdicție de a distribui imagini ale exploziei sau rapoarte, cu excepția declarațiilor guvernamentale. O declarație a Procuraturii șefului Parchetului din Istanbul a precizat că a deschis o anchetă în legătură cu incidentul.

Din cauza exploziei de astăzi de pe strada Istiklal, a fost demarată o anchetă de către Procuratura noastră șefă din Istanbul, iar cinci procurori au fost numiți în acest scop”, se arată în declarație. Acesta a continuat: În plus, a fost emisă o interdicție de difuzare de către Tribunalul Penal de Pace din Istanbul pentru toate știrile vizuale și audio și pentru rețelele de socializare legate de explozie.”

Datele live ale rețelei arată că platformele de socializare Twitter, Instagram, YouTube și Facebook au fost restricționate în Turcia. Consiliul Suprem a impus interdicții similare în trecut, în urma unor atacuri, accidente și a unor probleme politice.

Turcia a fost ținta unei serii de atacuri teroriste care au atins punctul culminant în 2016 cu un atac asupra principalului aeroport internațional din Istanbul, comis de Statul Islamic. Atacul îngrozitor a provocat sute de răniți și a ucis 41 de persoane, dintre care cel puțin 13 erau cetățeni străini. În martie 2016, un atentat sinucigaș cu bombă pe aceeași stradă ca și atacul de duminică a ucis cinci persoane. În ziua de Anul Nou din 2017, un atac comis de ISIS la clubul de noapte Reina din Istanbul a ucis 39 de persoane.

Șirul de atacuri mortale a afectat enorm industria turistică din Turcia, zdruncinând economia țării.

The post Explozie la Istanbul: Șase persoane au fost ucise și cel puțin 38 rănite în urma unei explozii appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29900 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code