Concordia: Bugetul României nu se poate baza pe taxe exorbitante impuse peste noapte

Deficitul bugetar a ajuns la 6,3% din PIB. Economist: Dacă nu vrem să ne împrumutăm va trebui să creştem taxe şi impozite într-un finalDeficitul bugetar a ajuns la 6,3% din PIB. Economist: Dacă nu vrem să ne împrumutăm va trebui să creştem taxe şi impozite într-un final

  • Taxarea suplimentară a celor care plătesc deja, numită de reprezentanții coaliției de guvernare „de solidaritate”, a apărut peste noapte, înaintea proiectului de buget.
  • Concordia consideră că este o măsură care ar frâna recuperarea economiei după pandemie și ar dăuna României pe termen lung.  
  • Dacă bugetul nu este bine gospodărit, nu va fi niciodată suficient.
  • Dacă Guvernul face investiții neinspirate, oricât ar mări taxarea, tot nu va avea destui bani.

Taxarea suplimentară a celor care plătesc deja, numită de reprezentanții coaliției de guvernare „de solidaritate”, a apărut peste noapte, înaintea proiectului de buget. Concordia consideră că este o măsură care ar frâna recuperarea economiei după pandemie și ar dăuna României pe termen lung, a spus asociaţia patronală, într-un comunicat.  

Dacă bugetul nu este bine gospodărit, nu va fi niciodată suficient. Dacă Guvernul face investiții neinspirate, oricât ar mări taxarea, tot nu va avea destui bani. În acest context, taxa de solidaritate nu face decât să le dea o șansă celor care nu își respectă obligațiile față de stat și să deraieze cursul unor afaceri care țin economia României în mișcare. Taxa pe solidaritate riscă să aibă efect de bumerang, pentru că ea ar putea deveni o taxă pe consum, colectată de la companii, dar plătită tot de cetățeni. Este important să înțelegem că majoritatea marilor companii lucrează cu marje de câteva procente. O taxă de 1% pe cifra de afaceri poate ajunge să fie jumătate din profitul realizat.

Taxarea peste noapte, fără analize aprofundate, cifre și dialog, nu va face decât să adâncească problemele, nu să le rezolve. Mai mult, orice discuție despre creșterea taxelor trebuie să vină la pachet cu măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale și eficientizarea colectării, măsuri ce ar putea aduce mai mulți bani la buget decât taxarea suplimentară a bun-platnicilor.

Necolectarea TVA cauzează pierderi de 7 miliarde de euro

Dialogul social este un instrument care poate asigura o proiecție corectă a banilor pe care România îi poate folosi pentru a se dezvolta. E timpul să respectăm legea și să punem experiența partenerilor sociali într-un calcul al bugetului care ne afectează pe toți. Șapte miliarde de euro sunt pierduți prin necolectarea TVA, iar prima alegere este taxarea celor care plătesc deja.

Reprezentăm peste 2.000 de companii și știm din experiență că întâi te asiguri că bugetul pe care-l ai este administrat corect, că nu îți lipsesc bani fără justificare și abia după ce ai făcut toți acești pași te gândești dacă el trebuie crescut și de unde.

Confederația Patronală Concordia aduce împreună 14 sectoare de activitate esențiale, aproximativ 26% din PIB, este partener de dialog social, iar executivul are datoria de a se consulta cu aceștia înainte de a lua măsuri ce au impact pentru întreaga societate. Predictibilitatea taxării este un element esențial, mai ales într-o perioadă când foarte multe costuri au devenit impredictibile.

Concordia reprezinta 14 sectoare ale economiei naționale

E timpul să avem un dialog constructiv pe toate temele care privesc dezvoltarea economiei românești. Membrii Concordia își doresc să dialogheze și sunt mereu deschiși dezbaterii și discuțiilor, chiar și atunci când se propun taxe pe care le consideră prohibitive. Putem explica ce merge și ce nu merge. Este esențial ca aceste măsuri să ia în calcul toate punctele de vedere relevante, nu să fie decise peste noapte, arbitrar. E nevoie de consultare publică atât pe buget, cât și pe măsurile subsecvente, care urmăresc să îl întregească.

Confederația Patronală Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale și este partener de dialog social, reprezentativă la nivel național. Cu o contribuție de peste 26% din în PIB și un total de peste 330.000 de angajați în aproape 2.000 de firme mari și mici, cu capital românesc și străin, Concordia este singura organizație din România membră în BusinessEurope, Organizația Internațională a Angajatorilor (IOE) și Business at OECD (BIAC).

Din poziția de partener social reprezentativ, acordăm o importanță deosebită unei arii largi de subiecte printre care se numără piața muncii și dialogul social, educația, digitalizarea, protecția consumatorilor, viitorul transportului, fondurile europene, economia circulară.

The post Concordia: Bugetul României nu se poate baza pe taxe exorbitante impuse peste noapte appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30476 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code