Comisia Europeană propune un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023

  • Comisia Europeană a propus miercuri să ofere Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro.
  • Împrumuturile sunt prevăzute pe o perioadă de cel mult 35 de ani.
  • Ucraina ar urma să ramburseze banii începând cu 2033.

Comisia Europeană a propus miercuri să ofere Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro în 2023, sub forma unor împrumuturi ale căror dobânzi ar urma să fie suportate de statele membre, potrivit Kyiv Independent.

Acest ajutor financiar stabil, regulat şi previzibil, în medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, va permite acoperirea unei părţi importante a nevoilor de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autorităţile ucrainene şi Fondul Monetar Internaţional le estimează la 3-4 miliarde de euro pe lună” , a declarat executivul european.

Împrumuturile sunt prevăzute pe o perioadă de cel mult 35 de ani. Ucraina ar urma să ramburseze banii începând cu 2033. Fondurile puse la dispoziţia Ucrainei ar fi împrumutate de Comisia Europeană de pe pieţe.

Transferul fondurilor este condiţionat de reforme în sistemul judiciar, în special în privinţa luptei anticorupţie, şi de respectarea statului de drept. Comisia Europeană se angajează să verifice dacă aceste reforme au fost efectiv realizate în momentul procedurii de transfer” .

Ajutorul propus ar permite garantarea faptului că statul ucrainean continuă să funcţioneze, că cetăţenii pot beneficia de servici publice esenţiale şi că infrastructura distrusă de Rusia poate fi reconstruită” , a declarat preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană speră că propunerea va fi adoptată de Consiliu şi de Parlamentul European până la sfârşitul anului pentru ca primele fonduri să poate fi transferate încă din ianuarie 2023.

The post Comisia Europeană propune un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023 appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 14 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30723 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code