Ziua Roșiei Montane. Prima aniversare a localității după ce a fost indrodusă în Patrimoniul Mondial UNESCO

Roșia MonatanăRoșia Monatană

  • Duminică, 6 februarie are loc prima ediție a Zilei Roșiei Montane.
  • Este prima sărbătoare după momentul includerii localității în Patrimoniul Mondial UNESCO.
  • Datorită situației pandemice, evenimentul se va desfășura exclusiv online.

Duminică, 6 februarie are loc prima ediție a Zilei Roșiei Montane. Este prima sărbătoare după momentul includerii localității în Patrimoniul Mondial UNESCO. Datorită situației pandemice, evenimentul se va desfășura exclusiv online.

Astăzi se împlinesc 1891 de ani de la atestarea Roșiei Montane, cunoscută în antichitate drept Alburnus Maior.

Programul evenimentului

Evenimentul se va desfășura de această dată exclusiv online, acesta poate fi accesat gratuit pe Facebook.

Începutul evenimentului are loc la ora 19:00 cu dezbaterea „Roșia Montană în UNESCO, ce se întâmplă mai departe?”, invitați fiind Eugen Pănescu, urbanist, membru în Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Adrian Petri, antreprenor la Casa Petri. Dezbaterea o să fie moderată de Ioana Oancea, jurnalistă, membră a „Prietenilor Roșiei Montane”.

De la ora 20:00 va fi transmis un mini-recital Răzvan Stoica, cu o vioară Stradivarius, din 1729, artistul fiind unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști ai timpului nostru. El a câștigat, prin concurs internațional, dreptul de a cânta la vioară Antonius Stradivarius 1729 ex-Ernst, până în anul 2025.

Lungul drum al Roșiei Montane în UNESCO

Salvaţi Roşia Montană” a fost una dintre cele mai longevive campanii civice din România, înființată în anul 2000 de către locuitorii din Roșia Montantă pentru a lupta împotriva proiectului minier al Roșia Montantă Gold Corporation (RMGC). Această campanie a adunat cu timpul activiști și oameni interesați de soarta localității apusene, formându-se astfel nucleul campaniei „Salvați Roșia Montană”.

Comitetul Patrimoniului Mondial a înscris, pe 27 iulie 2021, Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Situl a fost înscris și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-i-se astfel atât vulnerabilitatea, cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție.

Timp de aproape două decenii s-a îndeplinit o muncă de cercetare științifică, documentare și conservare a specialiștilor și comunității patrimoniale din România și din lume. Aceasta a fost într-un final răsplătită prin recunoașterea de către UNESCO a valorii universale excepționale a sitului de la Roșia Montană.

The post Ziua Roșiei Montane. Prima aniversare a localității după ce a fost indrodusă în Patrimoniul Mondial UNESCO appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29702 articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code