Zeci de copii au fost uciși în revoltele din Iran de la începutul protestelor

  • Cel puțin 18 tineri au fost uciși de la jumătatea lunii septembrie în Iran, cel mai tânăr având 12 ani, potrivit agenţiei de presă Human Rights Activists News Agency .
  • ONG-urile cred că numărul morților ar putea fi chiar mai mare.
  • Sute de copii sunt, de asemenea, închiși în centre de „reeducare” .

De la începutul mişcării de protest din Iran în urmă cu aproape o lună, zeci de copii au fost ucişi în timpul represaliilor şi sute au fost arestaţi, iar unii au fost închişi în centre de „reeducare” , potrivit unor ONG-uri iraniene, potrivit Le Figaro.

Iranul este zguduit din 16 septembrie de manifestaţii declanşate după moartea tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, decedată la trei zile după ce fusese arestată de poliţia moravurilor în Teheran pentru că încălcase, potrivit poliţiei, codul vestimentar strict pentru femei al Republicii Islamice, cod ce prevede în special portul vălului.

Potrivit agenţiei de presă Human Rights Activists News Agency (HRANA), cu sediul în SUA, cel puţin 18 minori au fost ucişi de la mijlocul lunii septembrie. Cel mai tânăr avea 12 ani, potrivit acestei surse.

„Între 11 și 17 ani”

Amnesty Iran evocă pe Twitter cel puţin 23 de copii „ucişi de forţele de securitate iraniene” . „Victimele au între 11 şi 17 ani” , precizează organizaţia.

Însă bilanţul ar putea fi şi mai mare, estimează alte ONG-uri. Societatea iraniană pentru protecţia drepturilor copiilor a anunţat săptămâna aceasta că cel puţin 28 de copii au fost ucişi, „majoritatea în provincia defavorizată Sistan-Baluchestan” , în sud-estul Iranului.

Organizaţia, cu sediul în Iran, a mai informat că familii „erau ţinute în necunoştinţă” cu privire la soarta copiilor lor arestaţi, care sunt privaţi de reprezentare juridică.

Unii tineri sunt închişi în centre pentru delincvenţi toxicomani adulţi, a alertat Hassan Raisi, avocat iranian pentru drepturile omului. Aceste informaţii „sunt foarte îngrijorătoare” , a apreciat el, subliniind că tinerii „sub 18 ani nu trebuie să fie niciodată deţinuţi împreună cu infractori de peste 18 ani” . „Este o obligaţie legală” , a spus el.

Potrivit acestui avocat, citat miercuri de site-ul de ştiri Iran Wire, „circa 300 de persoane cu vârste între 12-13 ani şi 18-19 ani se află în custodia poliţiei” .

UNICEF s-a declarat „foarte îngrijorat” în legătură cu informaţiile despre „copii şi adolescenţi ucişi, răniţi şi arestaţi” .

Ministrul iranian al educaţiei Youssef Nouri a admis că au fost arestaţi elevi pe stradă sau la şcoală. „Nu sunt mulţi. Nu pot da un număr exact” , a spus el.

„Antisociali”

Ministrul a precizat că aceşti tineri sunt deţinuţi în „centre medico-psihologice” , unde fac obiectul unei „reeducări”, pentru a nu deveni „antisociali” .

În pofida restricţiilor severe privind accesul la internet impuse de către autorităţile iraniene pentru a contracara ceea ce ele califică drept „revolte” , tineri iranieni au reuşit să difuzeze imagini de la manifestaţii pe aplicaţii ultra-populare precum TikTok şi Instagram.

Ei se adaptează şi pe stradă, plecând la manifestaţie cu mască şi părul acoperit, lăsând acasă telefoanele lor mobile pentru a nu putea fi localizaţi şi aducând cu ei îmbrăcăminte de schimb pentru cazul în care forţele de securitate ar trage asupra lor cu cartuşe cu vopsea, pentru a-i putea identifica.

The post Zeci de copii au fost uciși în revoltele din Iran de la începutul protestelor appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30723 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code