Traume din copilărie: Iată cum să-ți dai seama dacă cineva le are

  • Rolul părinților este mult mai mare decât credem.
  • Ei nu se ocupă doar de nevoile fizice ale copiilor, ci le modelează și lumea emoțională.
  • Suntem în mare măsură produsul modului în care am fost crescuți.

Rolul părinților este mult mai mare decât credem. Ei nu se ocupă doar de nevoile fizice ale copiilor, ci le modelează și lumea emoțională. Poți observa aceste urme la tine sau la o persoană dragă, dar trebuie să știi cum să privești. Acești oameni tind să fie amabili, generoși și resemnați, iar compania lor este plăcută.

Cu toate acestea, dacă te uiți mai adânc, vei vedea fisuri, răni și traume din trecut care interferează cu modul lor de a face față la ceea ce li se întâmplă acum. Atunci când vorbim despre acte de violență sau de agresiune, acest lucru este adesea clar vizibil. Strigătele, insultele sau amenințările sunt elemente distinctive. Acești oameni au în interiorul lor o lipsă de lucruri de care aveau nevoie și pe care ar fi trebuit să le primească, dar nu le-au primit.

Pe baza experiențelor traumatice, copilul învață că emoțiile sale nu sunt importante și că nu sunt acceptabile. Se obișnuiește să trăiască cu ideea că nimeni nu-l va primi bine și că, odată ce se va exprima, îi va supăra pe cei pe care îi iubește. Astfel, pentru a supraviețui (și având în vedere că acest lucru depinde în întregime de adulți), alege să își închidă sentimentele și să le reprime.

Pentru a recunoaște o persoană care a suferit neglijență emoțională în copilărie, puteți căuta următoarele semne:

Continuă să-i mulțumească pe alții

De obicei, acești oameni sunt foarte nerăbdători să-i mulțumească pe ceilalți, să facă exact ceea ce așteaptă alții de la ei. S-ar putea spune că aceasta este cea mai puternică superputere a lor.

Simțind un posibil conflict, ei aleg automat să cedeze

Una dintre principalele lor temeri este că cineva îi consideră o persoană rea, ceea ce îi face foarte sensibili la critici. Atunci când cineva își exprimă dezgustul sau dezacordul față de ei, se simt foarte inconfortabil. Acești oameni pur și simplu nu vor conflicte cu ceilalți.

Rareori vorbesc despre emoțiile lor sau împărtășesc ceea ce simt

Persoanele cu traume au, de obicei, dificultăți în a se destăinui altora și în a vorbi despre sentimentele lor. Trăiesc cu un sentiment constant de tristețe și de goliciune care pare să-i tragă oriunde s-ar duce. Aceste atitudini reflectă ideile de bază pe care persoana în cauză le-a adoptat încă din copilărie: emoțiile mele nu sunt importante, nu sunt valide și, dacă le împărtășesc, nu fac decât să-i enervez pe ceilalți sau aceștia mă vor judeca pentru asta. Aceste mecanisme de apărare ar fi putut fi utile în trecut, dar astăzi ele reprezintă o povară și o limitare care poate afecta relațiile cu ceilalți.

Din fericire, există mai multe măsuri care pot fi luate pentru a inversa această situație și a vindeca rănile cauzate de neglijarea emoțională:

Înțelege ceea ce s-a întâmplat și acceptă acest lucru. Recunoașterea conceptului de neglijare emoțională, știind că am fost victime ale acesteia și devenind conștienți de ea, ne poate fi de mare ajutor pentru a înțelege ce se întâmplă.

Folosește inteligența emoțională. Acesta este un factor major care ne-a lipsit în copilărie, dar pe care acum îl putem avea.

Începi să stabilești prioritățile. Adică să știi să te conectezi cu ceea ce simți, vrei, dorești sau ai nevoie înainte de a te întreba de ce are nevoie cealaltă persoană.

Practică dezvăluirea de sine și permite-ți să fii vulnerabil. Este necesar să vorbești despre tine, despre grijile, temerile și visele tale pentru a putea crea intimitate emoțională cu ceilalți.

The post Traume din copilărie: Iată cum să-ți dai seama dacă cineva le are appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 24 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30723 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code