STUDIU. Mediul familial are același impact asupra educației copiilor ca în urmă cu 100 de ani

  • Studiul, realizat de Universitatea din York, a analizat date de la 92.000 de persoane născute între 1921 și 2011 și a arătat că decalajul de performanță între copiii proveniți din familii sărace și colegii lor mai privilegiați a rămas stagnant.
  • Impactul durabil al mediului familial asupra succesului în educație perpetuează inegalitățile sociale și economice de-a lungul generațiilor, spun cercetătorii. Aceștia fac apel la politici educaționale care să acorde prioritate egalității în ceea ce privește rezultatele învățării pentru copii în detrimentul egalității de șanse.
  • Cercetarea a analizat datele furnizate de studii largi de statistică până în 2016. Cercetătorii avertizează că este probabil ca pandemia să fi intensificat legătura dintre statutul socioeconomic al familiei și performanțele școlare ale copiilor, deoarece a crescut inegalitatea în ceea ce privește accesul familiilor la resurse.

Mediul familial al copiilor din Marea Britanie influențează în continuare rezultatele școlare ale acestora în școala primară la fel de mult ca acum aproape o sută de ani, a arătat un nou studiu important, scrie Phys.org.

Studiul, realizat de Universitatea din York, a analizat date de la 92.000 de persoane născute între 1921 și 2011 și a arătat că decalajul de performanță între copiii proveniți din familii sărace și colegii lor mai privilegiați a rămas stagnant.

Acest decalaj a reprezentat o diferență de o jumătate de punct la nivelul școlii primare, dar impactul mediului familial persistă și crește pe parcursul anilor de școală. Cercetările anterioare sugerează că, în anul GCSE, efectul mediului familial asupra performanțelor școlare este de peste trei ori mai grav, reprezentând o diferență de 1,75 puncte la note.

Impactul durabil al mediului familial asupra succesului în educație perpetuează inegalitățile sociale și economice de-a lungul generațiilor, spun cercetătorii. Aceștia fac apel la politici educaționale care să acorde prioritate egalității în ceea ce privește rezultatele învățării pentru copii în detrimentul egalității de șanse.

Autorul principal al studiului, profesorul Sophie von Stumm, de la Departamentul de Educație al Universității din York, a declarat: „Studiul nostru arată pentru prima dată că, în ciuda eforturilor factorilor de decizie și ale educatorilor, copiii din medii sărace, fie că sunt născuți în 1921 sau în zilele noastre, se confruntă cu aceeași perspectivă de a obține note mai mici și de a obține mai puține oportunități educaționale decât copiii din medii mai bogate.

„Facem apel la intervenții educaționale care să se asigure că cei mai slabi elevi primesc cel mai mult sprijin, deoarece politicile care promovează oportunități egale de învățare funcționează doar dacă toți copiii sunt la fel de bine pregătiți pentru a profita de ele.”

„De exemplu, știm că copiii proveniți din medii familiale cu un nivel socioeconomic scăzut tind să înceapă școala cu abilități lingvistice mai slabe decât colegii lor mai înstăriți. Acest dezavantaj timpuriu îi face să le fie mai dificil să utilizeze oportunitățile de învățare pe care le oferă școala respectivă. La rândul lor, copiii din familii sărace obțin note mai mici în școala primară și secundară și, în cele din urmă, obțin mai puține calificări educaționale decât copiii din medii mai bogate.”, a declarat von Sophie von Stumm.

Performanțele școlare au fost afectate de pandemie

Cercetarea a analizat datele furnizate de studii largi de statistică până în 2016. Cercetătorii avertizează că este probabil ca pandemia să fi intensificat legătura dintre statutul socioeconomic al familiei și performanțele școlare ale copiilor, deoarece a crescut inegalitatea în ceea ce privește accesul familiilor la resurse.

Co-autor al studiului, profesorul Paul Wakeling de la Departamentul de Educație al Universității din York a declarat: „Pe bună dreptate, în timpul pandemiei, a existat o mare atenție publică față de inegalitățile în ceea ce privește notele la GCSE. Cu toate acestea, concluziile noastre subliniază cât de important este să se ia în considerare inegalitățile din primii ani de școlarizare. Impactul ar putea fi resimțit în anii următori”.

Profesorul von Stumm a adăugat: „Copiii care au crescut în timpul pandemiei în familii cu un nivel socio-economic scăzut au fost afectați în mod disproporționat de închiderea școlilor, cu o lipsă de acces la învățarea online și la medii de învățare adecvate.

Intervențiile educaționale care stimulează învățarea în primii ani și în școala primară pentru acești copii nu au fost niciodată mai importante. Chiar dacă astfel de intervenții au inițial efecte mici, beneficiile lor pe termen lung sunt considerabile. Abordarea decalajului persistent de realizare evidențiat de studiul nostru va avea un rol esențial în reducerea inegalității generale și, prin urmare, va fi extrem de benefică pentru întreaga societate.”

Asocierea persistentă dintre statutul socioeconomic al familiei și performanța școlară primară în Marea Britanie pe parcursul a 95 de ani” este publicată în revista npj Science for Learning.

The post STUDIU. Mediul familial are același impact asupra educației copiilor ca în urmă cu 100 de ani appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29681 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code