Statele Unite și aliații săi occidentali analizează dacă Rusia ar trebui să rămână în cadrul grupului de economii majore G20

  • Statele Unite și aliații săi occidentali evaluează dacă Rusia ar trebui să rămână în cadrul grupului celor douăzeci (G20) de economii majore, după invazia în Ucraina, au declarat pentru Reuters surse implicate în discuții.
  • G20, împreună cu Grupul celor șapte, care cuprinde doar Statele Unite, Franța, Germania, Italia, Canada, Japonia și Marea Britanie, reprezintă o platformă internațională cheie pentru coordonarea a tot ceea ce înseamnă acțiuni în domeniul schimbărilor climatice și datorii transfrontaliere.
  • Polonia a anunțat că le-a sugerat oficialilor americani din domeniul comerțului să înlocuiască Rusia în cadrul grupului G20 și că sugestia a primit un „răspuns pozitiv”.

Statele Unite și aliații săi occidentali evaluează dacă Rusia ar trebui să rămână în cadrul grupului celor douăzeci (G20) de economii majore, după invazia în Ucraina, au declarat pentru Reuters surse implicate în discuții.

Probabilitatea ca orice ofertă de excludere totală a Rusiei să fie respinsă prin veto de către ceilalți membri ai clubului – din care fac parte China, India, Arabia Saudită și alții – a ridicat perspectiva ca unele țări să renunțe la reuniunile G20 din acest an, au declarat sursele citate.

G20, împreună cu Grupul celor șapte, care cuprinde doar Statele Unite, Franța, Germania, Italia, Canada, Japonia și Marea Britanie, reprezintă o platformă internațională cheie pentru coordonarea a tot ceea ce înseamnă acțiuni în domeniul schimbărilor climatice și datorii transfrontaliere.

Rusia se confruntă cu o avalanșă de sancțiuni internaționale conduse de națiunile occidentale care au ca scop izolarea sa de economia globală, inclusiv, în special, excluderea sa din sistemul global SWIFT și restricționarea tranzacțiilor efectuate de banca sa centrală.

Au existat discuții cu privire la oportunitatea ca Rusia să facă parte din G20„, a declarat o sursă de rang înalt din cadrul G7. „Dacă Rusia rămâne membru, organizația va deveni mai puțin utilă.”

O sursă din Uniunea Europeană a confirmat separat discuțiile despre statutul Rusiei la următoarele reuniuni ale G20, a cărei președinție rotativă este deținută în prezent de Indonezia.

Indoneziei i s-a spus foarte clar că prezența Rusiei la viitoarele reuniuni ministeriale ar fi extrem de problematică pentru țările europene”, a declarat sursa, adăugând că nu există totuși un proces clar de excludere a unei țări.

G7 a fost extins la un nou format „G8”, incluzând Rusia, în timpul unei perioade de relații mai calde la începutul anilor 2000. Dar Moscova a fost suspendată pe termen nelimitat din acest club, după anexarea Crimeei în 2014.

Anterior, marți, Polonia a anunțat că le-a sugerat oficialilor americani din domeniul comerțului să înlocuiască Rusia în cadrul grupului G20 și că sugestia a primit un „răspuns pozitiv”.

Sursa G7 a declarat că este puțin probabil ca Indonezia, care conduce în prezent G20, sau membri precum India, Brazilia, Africa de Sud și China să fie de acord cu eliminarea Rusiei din grup.

„Este imposibil să scoatem Rusia din G20″, cu excepția cazului în care Moscova ia o astfel de decizie de una singură, a declarat un oficial al unei țări membre G20 din Asia. „Pur și simplu nu există nicio procedură pentru a priva Rusia de calitatea de membru al G20”.

Dacă, în schimb, țările G7 ar renunța la reuniunile G20 din acest an, acest lucru ar putea fi un semnal puternic pentru India, a spus sursa. India a stârnit mânia unor națiuni occidentale din cauza faptului că nu a condamnat invazia rusă și nu a sprijinit măsurile occidentale împotriva președintelui Vladimir Putin.

Ministerul indonezian de externe a refuzat să comenteze apelurile pentru excluderea Rusiei.

Luni, viceguvernatorul băncii centrale, Dody Budi Waluyo, a declarat, în cadrul unui seminar, că poziția Indoneziei a fost întotdeauna una de neutralitate, dar, menționând riscul de divizare pe această temă, a declarat că se va folosi de poziția sa de lider al G20 pentru a încerca să rezolve orice problemă.

Statutul Rusiei în cadrul altor agenții multilaterale este, de asemenea, pus sub semnul întrebării.

La Geneva, oficiali ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au declarat că numeroase delegații de acolo refuză să se întâlnească cu omologii lor ruși în diferite formate.

O sursă dintr-o țară occidentală a declarat că printre cei care nu se angajează cu Rusia în cadrul OMC se numără Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și Marea Britanie. Nu a fost disponibilă imediat nicio confirmare din partea acestor delegații.

The post Statele Unite și aliații săi occidentali analizează dacă Rusia ar trebui să rămână în cadrul grupului de economii majore G20 appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30705 articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code