Rusia și China convin să extindă legăturile de securitate. Xi Jinping a promis „sprijin ferm” pentru „interesele fundamentale” ale Rusiei

  • Un oficial de top din domeniul securității din Rusia a declarat, în timpul unei vizite în China, că Kremlinul vede consolidarea legăturilor cu Beijingul ca fiind un obiectiv politic de top.
  • Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate Națională prezidat de președintele rus Vladimir Putin, a descris consolidarea parteneriatului cuprinzător și a cooperării strategice cu Beijingul ca fiind o prioritate necondiționată a politicii externe a Rusiei”.
  • Patrușev este unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Putin.

Un oficial de top din domeniul securității din Rusia a declarat, în timpul unei vizite în China, că Kremlinul vede consolidarea legăturilor cu Beijingul ca fiind un obiectiv politic de top.

Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate Națională prezidat de președintele rus Vladimir Putin, a descris „consolidarea parteneriatului cuprinzător și a cooperării strategice cu Beijingul ca fiind o prioritate necondiționată a politicii externe a Rusiei”. Patrușev este unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Putin.

În timpul unei întâlniri cu Guo Shengkun, un înalt oficial al Partidului Comunist Chinez, el a declarat luni că în condițiile actuale, țările noastre trebuie să arate o și mai mare disponibilitate pentru sprijin reciproc și dezvoltarea cooperării”.

Biroul lui Patrușev a declarat, într-o declarație după discuțiile din orașul Nanping, că părțile au convenit să extindă schimburile de informații privind combaterea extremismului și a tentativelor străine de a submina ordinea constituțională a ambelor țări”.

Oficialii chinezi și ruși au subliniat, de asemenea, necesitatea de a extinde cooperarea în domeniul securității cibernetice. Putin s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping săptămâna trecută în Uzbekistan, prima lor întâlnire de când liderul rus a trimis trupe în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

O declarație a guvernului chinez emisă după întâlnire nu a menționat în mod specific Ucraina, dar a afirmat că Xi a promis sprijin ferm” pentru interesele fundamentale” ale Rusiei.

Declarația nu a oferit detalii, dar Beijingul folosește interesele fundamentale” pentru a descrie chestiuni precum suveranitatea națională și pretențiile Partidului Comunist aflat la putere față de Taiwan, pentru care este dispus să meargă la război.

Guvernul lui Xi, care a declarat că are o prietenie fără limite” cu Moscova înainte de invazia din 24 februarie a Ucrainei, a refuzat să critice acțiunile militare ale Rusiei. China și India au crescut importurile de petrol și gaze rusești, ajutând Moscova să compenseze sancțiunile occidentale impuse din cauza acțiunilor sale în Ucraina.

În timpul întâlnirii sale cu Xi de joi, Putin l-a lăudat pe președintele chinez pentru că a menținut o abordare echilibrată” a crizei ucrainene și a declarat că este pregătit să discute despre preocupările” Beijingului cu privire la Ucraina.

Menționarea rară a lui Putin cu privire la îngrijorările Chinei a venit în contextul în care impactul prețurilor volatile ale petrolului și incertitudinea economică cauzată de cele aproape șapte luni de lupte în Ucraina, a provocat anxietate în China.

Xi și Putin s-au întâlnit în marja unui summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), o alianță regională formată din opt națiuni, creată ca o contrapondere la influența SUA, care include, de asemenea, India, Pakistan și patru foste națiuni sovietice din Asia Centrală.

The post Rusia și China convin să extindă legăturile de securitate. Xi Jinping a promis „sprijin ferm” pentru „interesele fundamentale” ale Rusiei appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29840 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code