Rusia, la un pas de incapacitate de plată, după ce plăţile obligaţiunilor în dolari au fost blocate

  • Ministerul de Finanţe al Rusiei a plătit în ruble o parte din datoriile sale în dolari scadente în această săptămână, după ce băncile străine au refuzat să proceseze plăţi în valoare de 649,2 mil. dolari, ceea ce a dus la speculaţii privind o posibilă incapacitate tehnică de plată
  • Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni financiare dure Rusiei după ce preşedintele Vladimir Putin a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie.
  • „Rusia poate pretinde că suntem dispuşi să plătim, că avem bani pentru a plăti, dar băncile nu ne lasă să plătim. Nu sunt sigur cum vor trata instanţele acest lucru”.

Ministerul de Finanţe al Rusiei a plătit în ruble o parte din datoriile sale în dolari scadente în această săptămână, după ce băncile străine au refuzat să proceseze plăţi în valoare de 649,2 mil. dolari, ceea ce a dus la speculaţii privind o posibilă incapacitate tehnică de plată, scrie Bloomberg.

Ministerul a declarat că băncile străine au respins plăţile pentru obligaţiunile care ajung la scadenţă în această lună şi pentru un cupon pentru obligaţiunile scadente în aprilie 2042, lăsând Rusia să trimită plăţile în ruble la Depozitarul Naţional de Decontări.

Ministerul de Finanţe rus a adăugat că „consideră că şi-a îndeplinit în totalitate obligaţiile„.

Cu toate acestea, niciunul dintre aceste titluri nu a permis Rusiei opţiunea de a plăti în ruble, potrivit documentelor obligaţiunilor, ceea ce a ridicat îngrijorarea investitorilor că ţara riscă să intre în incapacitate de plată. Ambele obligaţiuni au o perioadă de graţie de 30 de zile, arată datele compilate de Bloomberg.

Problema neplăţii este complicată”, a declarat Abdul Kadir Hussain, şeful departamentului de gestionare a activelor cu venit fix de la Arqaam Capital, cu sediul în Dubai. „Rusia poate pretinde că suntem dispuşi să plătim, că avem bani pentru a plăti, dar băncile nu ne lasă să plătim. Nu sunt sigur cum vor trata instanţele acest lucru”.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni financiare dure Rusiei după ce preşedintele Vladimir Putin a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, împiedicând capacitatea acesteia de a transfera plăţi către deţinătorii de obligaţiuni. În timp ce Rusia a evitat până acum prima sa incapacitate de plată externă din ultimul secol, măsura luată săptămâna aceasta de Trezoreria SUA de a opri plăţile datoriilor în dolari din conturile ţării la băncile americane a reaprins îngrijorările investitorilor.

The post Rusia, la un pas de incapacitate de plată, după ce plăţile obligaţiunilor în dolari au fost blocate appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29843 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code