Flux Stiri

România și alte țări cer adoptarea unui demers comun al UE privind piețele de gaze și electricitate

  • România şi alte patru țări cer reforme şi o abordare comună în UE pe piața gazelor şi a energiei electrice.
  • Reprezentanții celor cinci state au semnat o declarație comună în cinci puncte.

Documentul este semnat de miniștrii guvernelor din România, Spania, Franța, Cehia şi Grecia.

Aceștia au constata că prețul gazului şi prețurile angro ale energiei electrice au crescut dramatic în ultimele luni devenind o povară considerabilă pentru gospodării şi pentru companii, cu un impact deosebit de intens asupra celor mai vulnerabili şi asupra IMM-urilor.

Demnitarii propun o abordare, bazată pe cinci piloni

În primul rând, este necesară o abordare comună la nivel european. Avem nevoie de un set de instrumente de politică europeană pentru a coordona răspunsurile naționale, pentru a reacționa imediat la creșterile dramatice ale prețurilor, spun semnatarii documentului.

În al doilea rând, în ceea ce privește gazul, ar trebui să investigăm funcționarea pieței europene a gazului pentru a înțelege de ce cantitățile contractate de gaze au fost insuficiente.

De asemenea, ar trebui să elaborăm linii directoare comune privind depozitarea gazului pentru a atenua creșterea prețurilor. În plus, ar trebui să ne coordonăm mai bine achizițiile de gaze pentru a ne creste puterea de negociere, susțin cei cinci miniștri.

În al treilea rând, trebuie să reformăm piața angro de energie electrică. Piața electricității are multe avantaje: asigură aprovizionarea cu energie în orice moment, pentru toate țările europene, însă trebuie îmbunătățită pentru a stabili o legătură mai bună între prețul plătit de consumatori şi costul mediu de producție al energiei electrice, în mixturile naționale de producție.

Ce importanță are acest lucru?

Acest lucru este cu atât mai important cu cât decarbonizarea va duce la creșterea folosirii energiei electrice în economie, adaugă demnitarii.

În al patrulea rând, ar trebui să ne concentrăm pe obținerea independenței energetice prin investiții în diversificarea aprovizionării cu energie şi reducerea dependenței europene de țările exportatoare de gaze, cât mai curând posibil.

Electricitatea obținută cu emisii reduse de carbon, de exemplu biomasa, energia eoliană şi solară, va juca un rol cheie în diversificarea aprovizionării noastre cu energie, explică cei cinci miniștri.

În al cincilea rând, Sistemul european de tranzacționare a emisiilor (ETS) este esențial pentru a stabili un preț explicit al emisiilor de carbon şi pentru a începe tranziția energetică.

Prin urmare, pentru a le oferi părților interesate, publice şi private, oportunitatea de a-și planifica din timp şi de a-și muta investițiile către activități cu emisii reduse de carbon, trebuie să asigurăm un preț mai predictibil al carbonului şi să evităm volatilitatea excesivă, precizează miniștrii din România, Spania, Franța, Cehia și Grecia.

The post România și alte țări cer adoptarea unui demers comun al UE privind piețele de gaze și electricitate appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)
Leontiuc Marius
Absolvent studii Universitare; Student Universitatea de Vest - Facultatea de Drept; Absolvent Cursuri de Jurnalism Academia Britanică Absolvent JURNALISM EDITORIAL - LONDON SCHOOL UNIVERSITY
https://ziardecluj.eu

Ultimele

Flash Stiri

Cel mai modern sistem anti-rachetă al Israelului. Este conceput să distrugă rachete balistice cu rază medie și lungă

Ministerul israelian al Apărării a anunţat marți, 18 ianuarie, că a finalizat un test de zbor planificat al sistemului antirachetă Arrow (Săgeata). Share this: (Visited 1 times, 1 visits today)

Ianis Hagi a dat gol în primul meci al anului. Glasgow Rangers, pas greșit în lupta pentru titlu VIDEO

Tinerii din Spania, momiți cu subvenţii pentru a se muta din casa părinţilor. Ce sumă vor primi în fiecare lună

Când s-ar putea ieftini gazele naturale. Predicțiile ministrului Energiei

Comentarii recente

Categorii