Putin avertizează cu un posibil război nuclear dacă Ucraina aderă la NATO

Vladimir Putin, la Davos, despre populism, inegalitate și tensiuni globale: „Un conflict intens este imposibil acum. Ar însemna sfârșitul civilizației”Vladimir Putin, la Davos, despre populism, inegalitate și tensiuni globale: „Un conflict intens este imposibil acum. Ar însemna sfârșitul civilizației”

  • Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat în legătură cu un posibil război nuclear dacă Ucraina aderă la NATO, în contextul în care tensiunile dintre Moscova, Kiev și țările occidentale au atins un punct de fierbere.
  • Putin și Emmanuel Macron s-au întâlnit la Moscova, purtând discuții despre criza din Ucraina, securitatea europeană și problemele bilaterale.
  • Ulterior, președintele rus, a declarat reporterilor că intrarea Ucrainei în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și o încercare ulterioară de recucerice a Crimeei ar putea provoca un război între Rusia și Franța.

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat în legătură cu un posibil război nuclear dacă Ucraina aderă la NATO, în contextul în care tensiunile dintre Moscova, Kiev și țările occidentale au atins un punct de fierbere.

Putin și Emmanuel Macron s-au întâlnit luni la Moscova, purtând discuții despre criza din Ucraina, securitatea europeană și probleme bilaterale care au durat aproape șase ore.

Cei doi au susținut ulterior o conferință de presă comună în care au dezvăluit unele dintre rezultatele întâlnirii.

Aducând în discuție argumentul NATO potrivit căruia orice țară este liberă să adere la alianță dacă dorește acest lucru, Putin a declarat că dacă Ucraina ar face acest lucru ar duce rapid la un război nuclear cu Rusia.

Kievul a desemnat Rusia ca fiind adversar și insistă că Crimeea aparține Ucrainei, lucru cu care țările NATO sunt de acord, a spus Putin.

Peninsula a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a se alătura Rusiei după lovitura de stat din februarie 2014 de la Kiev, susținută de SUA în detrimentul unui acord de împărțire a puterii mediat de Franța și Germania. Rusia a primit-o oficial înapoi o lună mai târziu – lucru pe care nu l-a făcut cu cele două regiuni din Donbass, care i-au urmat exemplu. Apartenența Ucrainei la NATO ar declanșa clauza de apărare reciprocă prevăzută în articolul 5 al alianței în momentul în care Kievul ar decide să „reintegreze” Crimeea prin forță, ceea ce ar conduce la un război cu Rusia, o putere nucleară de prim rang. „Nu ar exista învingători”, a declarat președintele rus reporterilor, adăugând: „(Macron) nu dorește un astfel de rezultat.Nici eu”.

Vladimir Putin a explicat fără echivoc la ce ar putea duce acceptarea Ucrainei în NATO, în timp ce răspundea unui jurnalist francez.

„Vreți ca Franța să se lupte cu Rusia? Exact asta s-ar întâmpla” dacă Ucraina ar adera la NATO și ar încerca să pună în aplicare politica sa de stat de „reintegrare” a Crimeei prin forță, a declarat Putin reporterilor.

Au existat trei puncte cheie în propunerile de securitate

În propunerile de securitate făcute publice de Moscova în decembrie, au existat trei puncte cheie: nicio extindere suplimentară a NATO, nicio desfășurare de sisteme de atac de-a lungul frontierelor rusești și retragerea actualelor desfășurări NATO până la liniile din 1997. Răspunsurile NATO și SUA, trimise săptămâna trecută cu rugămintea de a fi păstrate private, nu au abordat deloc aceste puncte. „Nici un da sau nu, ca și cum nu ar fi fost niciodată întrebate”, a spus Putin.

Președintele francez a declarat că dialogul cu Rusia „este singura modalitate de a asigura securitatea și stabilitatea în Europa”.

Macron a menționat în mod specific că Franța și Rusia „nu au avut aceeași înțelegere” a semnificației unor documente precum Actul final de la Kelsinki din 1975 – care a înființat ceea ce avea să devină Organizația pentru Securitate și Cooperare Europeană (OSCE) – mai ales când a fost vorba de problemele legate de drepturile omului și de integritatea teritorială a statelor.

Președintele Rusiei a declarat că este „posibil” să se avanseze cu privire la „o serie” de propuneri prezentate de colegul său francez care ar putea duce la detensionarea situației din Ucraina.

Nici Putin și nici Macron nu au dezvălui detalii despre în ce ar consta acestea. Vladimir Putin afirmând că va discuta mai departe cu Macron după ce președintele francez va avea ocazia să se întâlnească marți cu președintele Ucrainei.

Cei doi președinți au mai discutat, printre altele, despre Belarus, conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan privind Nagorno Karabah, acordul neclear cu Iranul și situația din țara africană Mali.

Întâlnirea a avut loc după ce NATO și SUA au răspuns negativ la oferta Rusiei privind un acord de securitate pentru Europa și au continuat să acuze Moscova că plănuiește să „invadeze” Ucraina. Kremlinul a respins acuzațiile, care au început în octombrie 2021, ca fiind „ știri false”.

The post Putin avertizează cu un posibil război nuclear dacă Ucraina aderă la NATO appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30158 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code