- Netanyahu a cerut ca Hamas să se predea și să elibereze ostaticii
- Liderii israelieni se reunesc în mai multe ședințe să discute de Iran, Liban și reluarea negocierilor cu Hamas
- Antony Blinken va ajunge în Israel să împingă reluarea negocierilor
- Hamas își va alege în zilele următoare viitorul lider
- CNN: Washington estimează că atacul israelian asupra Iranului ar putea avea loc în câteva zile
Ce se întâmplă după? Care este planul pentru a 2-a zi? Aceste întrebări sunt pe buzele tuturor, după ce Israel a reușit să-l elimine pe inamicul numărul 1 din Gaza – Yahya Sinwar.
Americanii încearcă cu toată puterea să împingă victoria Israelului spre un acord de încetare a focului în Gaza, spre pace în Orientul Mijlociu și spre reîntoarcerea ostaticilor. Însă nimeni nu știe dacă – de această dată – diplomația chiar va reuși.
Până acum, de 1 an, au vorbit armele, iar Orientul este în plin război regional.
Care sunt condițiile care ar putea aduce pacea în Orient, după moartea lui Sinwar?
Sunt două sau trei variabile.
Prima și cea mai importantă, care va veni și cel mai devreme, va fi alegerea unui nou șef al Hamasului. Și aici putem intra puțin, ca să înțeleagă și telespectatorii, în mecanica alegerii unui șef al Hamasului.
De 20 de ani, practic, această grupare de rezistență islamică din Gaza este împărțită în două tabere foarte puternice și ele, gruparea politică care, cumva, stă în exil în afara țării, politicienii, diplomații care negociază. Și aici îl avem pe Khaled Mashal și alți lideri ai biroului politic al Hamasului, care ar putea fi noul șef. Și gruparea militară, băieții care luptă în Gaza. Și aici avem brigăzile Qassam și, bineînțeles, Yahya Sinwar – Yahya Sinwar care are un singur frate, pe Mohammed. Iar tot timpul, în această mișcare de rezistență, a fost o luptă între politicieni și oamenii care luptă în Gaza cu arma în mână. De foarte mult timp, foarte mulți ani, liderii Hamasului au fost cei politici. Dar gruparea a zis că nu este corect pentru că, de fapt, cei care luptă pe front sunt cei din Fâșia Gaza și tocmai de aceea Yahya Sinwar, Abu Ibrahim, așa cum era poreclit în interiorul organizației, era văzut ca un mare lider pentru că a avut o viață spectaculoasă și a murit la fel de spectaculos, înfruntând un tanc israelian.
Acum două zile, informația a fost dată de IDF, și chiar și fără o mână a aruncat în acea dronă, vedem aceste imagini date în continuare de armata israeliană, chiar și când era foarte puternic rănit, Yahya Sinwar a aruncat un baston, un lemn către acea dronă, astfel încât să nu fie filmat.
Pentru lumea musulmană, pentru lumea arabă, ăsta este sacrificiul suprem pentru că în Islam, în general, ori ești victorios, ori te ridici la Allah. Astăzi Yahya Sinwar a fost recunoscut ca decedat chiar de gruparea Hamas, iar acum curg toate mesajele de condolențe de la grupările de rezistență din Orientul Mijlociu.
Sinwar este văzut, practic, ca cel mai mare comandant al Hamasului de 20 de ani, de când, la fel, Israelul l-a asasinat pe șeicul Yassin, știm foarte bine altă situație complicată pentru Hamas. Atunci, IDF-ul, într-un atac aerian asupra șeicul Yassin, atunci când ieșea dintr-o biserică din Gaza, l-a asasinat. Știm foarte bine că fondatorul Hamas era paralizat în scaun. Tocmai de aceea este văzut ca un martiriu suprem ceea ce s-a întâmplat ieri cu Yahya Sinwar.
Foarte important este cine va conduce organizația, dacă va fi tabăra moderată împinsă de Qatar, politicienii din exterior, din exil sau va fi fratele lui Yahya Sinwar, Mohammed Sinwar, care și el este un luptător.
De cealaltă parte, a doua variabilă avem Israelul, care bineînțeles după succesul cu eliminarea lui Nasrallah în Liban, cu eliminarea lui Ismail Haniya, fostul șef politic al Hamasului, acum cu eliminarea lui Yassin Sinwar se vede pe o traiectorie a victoriei și e foarte greu de oprit Israelul în acest moment, știm foarte bine că Israelul pregătește un atac, vom vedea cât de complicat va fi asupra Iranului.
Și mai contează tot în aceste variabile care ar putea să aducă pacea sau ar putea să aducă un război total în Orientul Mijlociu, cum va jongla Bibi Netanyahu cu Statele Unite. Pentru că în acest moment, și asta trebuie să înțeleagă telespectatorii, avem un puternic push al Statelor Unite, ca după acest moment simbolic pentru ceea ce s-a întâmplat în Gaza, numărul 1 din Gaza a fost eliminat, capul și cel mai puternic om din Gaza nu mai există, practic Hamas este decapitat în acest moment, așa cum a fost acum câteva săptămâni și Hezbollah.
Americanii văd o oportunitate enormă pentru a se ajunge la un acord pe ostatici și la o încheiere a focului în Fâșia Gaza și la o temperare a războiului din Liban și la un eventual atac pe Iran.
Dar contează în mecanica israeliană cuvântul părții extremiste din guvernul israelian, Smotrich și ministrul Securității Naționale Ben Gvir, care au o susținere destul de puternică în rândul populației israeliene și care de aseară și azi dimineața au anunțat pe toată lumea, inclusiv Casa Albă, că ei sub nicio formă nu vor opri războiul din Gaza. Ceea ce bineînțeles, vedem în urmă cu câteva minute, inclusiv președintele iranian, noul președinte iranian a anunțat că Hamasul va avea un nou lider, un nou maestru care va duce lupta rezistenței mai departe.
Deci, concluzia este că sunt foarte puține șanse în acest moment să fie adusă pacea în Orientul Mijlociu, dar ar trebui să ne pregătim în orele, zilele care vor urma, ca Israelul, care a intrat pe această traiectorie a victoriei lor consecutive, să răspundă Iranului și să răspundă foarte puternic.
The post Poate fi atinsă pacea în Orientul Mijlociu, după moartea lui Yahya Sinwar? Israelul e de neoprit după seria de asasinări și pregătește un atac foarte puternic asupra Iranului, care ar putea avea loc în câteva zile appeared first on Aleph News.
potrivit alephnews
Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Matei Sorina
Lasă un răspuns