Pe fondul protestelor, Iranul afirmă că legea privind obligativitatea hijabului este în curs de revizuire

  • Parlamentul iranian şi sistemul judiciar revizuiesc o lege care obligă femeile să-şi acopere capul.
  • Uciderea tinerei Mahsa Amini în custodia Poliţiei Morale din cauza că nu purta hijabul corect a declanşat peste două luni de proteste violente.
  • Manifestaţiile au început după ce Mahsa Amini, o tânără iraniană de 22 de ani de origine kurdă, a murit în arest.

Parlamentul iranian şi sistemul judiciar revizuiesc o lege care obligă femeile să-şi acopere capul. Uciderea tinerei Mahsa Amini în custodia Poliţiei Morale din cauza că nu purta hijabul corect a declanşat peste două luni de proteste violente.

Manifestaţiile au început după ce Mahsa Amini, o tânără iraniană de 22 de ani de origine kurdă, a murit în arest pe 16 septembrie după arestarea ei de către Poliţia Morală din Iran pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar.

Protestatarii şi-au ars hijaburile şi au strigat sloganuri antiguvernamentale. De la moartea lui Amini, un număr tot mai mare de femei nu mai poartă hijabul, în special în nordul Teheranului.

Acoperirea capului a devenit obligatorie pentru toate femeile din Iran în aprilie 1983, la patru ani după revoluţia din 1979 care a răsturnat monarhia susţinută de SUA.

Atât parlamentul, cât şi justiţia lucrează la problemă dacă legea are nevoie de modificări” , a spus Mohammad Jafar Montazeri în Qom.

Citat vineri de agenţia de presă ISNA, acesta nu a precizat ce ar putea fi modificat în lege.

Echipa de evaluare s-a întâlnit miercuri cu comisia culturală a parlamentului „şi va vedea rezultatele într-o săptămână sau două” , a spus procurorul general.

Preşedintele Ebrahim Raisi a declarat sâmbătă că fundaţiile republicane şi islamice ale Iranului sunt înrădăcinate constituţional, potrivit  France24.

„Dar există metode de implementare a constituţiei care pot fi flexibile” , a comunicat el în comentarii televizate. 

The post Pe fondul protestelor, Iranul afirmă că legea privind obligativitatea hijabului este în curs de revizuire appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 25 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30723 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code