Pană masivă de curent în Moldova din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina

  • Locuitorii din mai multe zone ale Republicii Moldova au rămas marți fără curent, după ce una dintre rețelele de import a energiei ar fi cedat.
  • Potrivit autotităților moldovene, situația e generată de recentele bombardamente rusești asupra sistemului energetic din Ucraina.
  • Becurile din Moldova sunt aprinse în mare măsură cu energie din România.

Pană majoră de curent în Republica Moldova. Mai multe raioane au rămas în întuneric. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, pana este un efect al atacurilor ruseşti din ultimelor ore din Ucraina: Una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate( n.r în R. Moldova) s-a deconectat în regim automat” .

Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru ţara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvenţă). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată ţara” , anunţă vicepremierul Andrei Spînu.

„Menţionez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca şi măsură de siguranţă. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică” , a adăugat vicepremierul.

Autorităţile ucrainene au raportat marţi lovituri aeriene ruseşti în întreaga ţară, de la est la vest, inclusiv atacuri în Kiev care au lovit clădiri rezidenţiale. Au fost semnalate în ţară şi atacuri asupra unor instalaţii energetice care au lăsat fără curent electric zone mari.

Avalanşa de lovituri a avut loc în timp ce în întreaga Ucraină au fost emise alerte de raid aerian. Atacurile vin după ce Ucraina a înregistrat unul dintre cele mai mari succese militare de până acum – recucerirea, săptămâna trecută, a oraşului Kherson din sudul ţării.

Pe măsură ce pierderile sale de pe câmpul de luptă cresc, Rusia a recurs în ultimele luni din ce în ce mai mult la atacarea reţelei electrice din Ucraina, sperând aparent să transforme apropierea iernii într-o armă, lăsând oamenii în frig şi întuneric.

Becurile din Moldova sunt aprinse în mare măsură cu energie din România

România a devenit principalul furnizor de curent electric al Republicii Moldova, asigurând 90% din consumul de energie electrică al ţării vecine. Situaţia vine după ce centrala Cuciurgan ce se află în Transnistria a oprit livrările pentru luna noiembrie.

Negocierile dintre Chişinău şi autorităţile separatiste de la Tiraspol nu au dus la un acord. Reprezentanţii centralei au invocat lipsa gazelor pentru oprirea furnizării. Gazprom a redus masiv livrările de gaze către Moldova, iar maulul stâng al Nistrului a decis să păstre mare parte din gaz acolo privând restul ţării de gaz.

The post Pană masivă de curent în Moldova din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 31071 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code