LIVE UPDATE.Cincizeci și cinci de zile de invazie. A început bătălia pentru Donbas

UPDATE 02:00

Pentagonul: Mariupol rezistă. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Mariupol nu a căzut, în ciuda „bombardamentelor” din partea Rusiei.

„Am continuat să vedem concentrarea atacurilor lor aeriene rusești și a artileriei în Donbas și în sud, în special în jurul și în Mariupol”, a declarat Kirby.

Între timp, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forțele rusești au finalizat regruparea trupelor pentru a lansa o ofensivă în est. Controlul asupra orașului Kreminna, un oraș din estul regiunii Luhansk, a fost „pierdut” în timpul luptelor grele, a declarat un oficial ucrainean.

Forțele invadatoare rusești și împuterniciții lor din Republica Populară Luhansk/Republica Populară Donețk știu despre civili și își mențin focul asupra fabricii de bunăvoie. Ei folosesc bombe cu cădere liberă, rachete, bombe de buncăre și toate varietățile de artilerie, atât terestră, cât și navală, pentru atacuri fără discriminare”, a declarat Prokopenko.
El a adăugat: „Teatrul orășenesc, maternitatea, școlile, grădinițele și casele au fost distruse de cei care acum oferă civililor evacuare și siguranță. Aceștia sunt aceiași oameni. Și nimeni nu crede”.

Într-un discurs adresat luni liderilor mondiali, comandantul Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denys Prokopenko, a declarat că forțele rusești trag „de bună voie” asupra fabricii siderurgice Azovstal din Mariupol, în timp ce sute de oameni se adăpostesc înăuntru.

Regiunile Kiev, Mykolayiv, Odessa, Kirovograd, Cherkasy, Vinnitsa, Zhytomyr, Luhansk, Dnipropetrovsk, Kharkiv, Poltava, Zaporizhia, Kyiv sunt sub alertă de raid aerian.

SUA intenționează să își redeschidă ambasada de la Kiev, dar nu există încă un termen limită, a spus Casa Albă.

Este declarată o alertă de raid aerian în majoritatea zonelor.

UPDATE 01:00

Acum, cetățenii ucraineni trebuie să aibă un pașaport străin pentru a trece frontiera, a declarat Demchenko, oficial al DPSU.

În Harkov sunt raportate bombardamente.

Apărătorul Ucrainei, Igor Dashko, a murit pe 9 aprilie în timpul luptelor pentru Mariupol. A acoperit plecarea fraților săi și, fiind grav rănit, s-a aruncat în aer cu o grenadă pentru a evita să fie capturat și pentru a împiedica inamicul să pună mâna pe stația de radio. Ultimele sale cuvinte au fost auzite în direct la radio: „Glorie Ucrainei!”.

Există o informație, conform căreia rușii vor să cucerească orașul Harkov!

️Un ucrainean a reușit să urmărească mișcarea trupelor ruse prin intermediul unei perechi de căști AirPod furate din casa lui.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat luni că forțele rusești au lansat o ofensivă pentru a străpunge liniile de front ucrainene în trei regiuni, potrivit CNN.

„Astăzi, aproape de-a lungul întregii linii de front din regiunile Luhansk, Donețk, Harkov, ocupanții au încercat să străpungă apărarea noastră. Din fericire, armata noastră rezistă și doar în două orașe au intrat rușii: Kreminna și un alt oraș mic. Dar luptele continuă, nu ne predăm teritoriile, chiar dacă rușii au trecut la o nouă fază a ofensivei în această dimineață”, a spus el.

SUA vor începe să instruiască armata ucraineană în utilizarea obuzierelor americane, conform BBC, citând Pentagonul.

Un asalt de o oră asupra pozițiilor AFU în apropiere de Oleksandrivka, în regiunea Kherson, a eșuat. Inamicul s-a retras – Comandamentul Operațional Sud.

️Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, a declarat într-un interviu la CBS că statul major rus a decis să nu-și mobilizeze toți rezerviștii, ceea ce „îmi spune că nu va exista o fază trei, că ceea ce vom vedea în următoarele săptămâni, este faza a doua a războiului”. Hodges crede că rușii se vor concentra pe încercarea de a obține controlul asupra întregului Donbas, iar această acțiune ar putea dura până la sfârșitul anului, pentru că rușii nu cred că au capacitatea, mai ales dacă nu mobilizează rezervele pentru a continua lupta”.

În regiunea Zhytomyr, starețul bisericii Patriarhiei Moscovei va fi judecat pentru colaboraționism.

În orașul Izium, ocupanții ruși au folosit muniție chimică.

UPDATE 00:00

O sursă VChK-OGPU, despre bombardamentele de pe linia de contact: „Nimeni nu a mai văzut așa ceva. Chiar și cei foarte experimentați, care au trecut prin Siria. Verigile de avioane lovesc fără oprire. Se descarcă și se îndreaptă spre noi cercuri. Din nou, din nou. Fără să se oprească. Și nu e vorba doar de avioanele care lovesc. Nu știu ce va mai rămâne mâine dimineață din pozițiile AFU…”.

Bombardamentele grele de calibru mare la Harkov și Mykolaiv, precum și la majoritatea pozițiilor ucrainene din Luhansk și Donețk, indică un nou val de agresiune rusă în Ucraina – Hristo Grozev, jurnalist de investigație la Bellingcat.

Zelenski: Loviturile cu rachete ale Rusiei sunt un nonsens strategic. „Armata rusă nu încetinește utilizarea rachetelor împotriva Ucrainei. Deși ar fi trebuit să își dea seama până acum că îi va fi greu să își refacă stocul de rachete chiar și în condițiile sancțiunilor deja în vigoare. Fără importuri, nu pot face nici măcar acest lucru. Iar, atunci când toate lacunele folosite pentru a eluda sancțiunile vor fi închise și când vor fi impuse restricții și mai dure, restaurarea capacității de rachetă a Rusiei va fi nerealistă. Adică, loviturile cu rachete rusești duc la un singur lucru – autodemilitarizarea rachetelor Federației Ruse”.

„Este un iad”. Luptele se intensifică în regiunea Luhansk. A apărut un alt raport privind intensificarea atacurilor Rusiei în estul Ucrainei, a declarat Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk.

„A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi”, a scris el pe Facebook.

El a spus că luptele sunt „constante” în orașele Rubizhne și Popasna.

Forțele aeropurtate ale AFU raportează că șapte ținte ale invadatorilor ruși au fost doborâte în cursul zilei.

Un deputat local raportează că rușii au folosit arme chimice în districtul Izyum: „Conform informațiilor mele, încărcăturile cu substanță au fost trase din Grad MLRS. Gazele formate în urma apelurilor sunt împrăștiate pe jos.
Simptomele de otrăvire includ ochi roșii, greață, vărsături, tulburări respiratorii și pierderea cunoștinței. Au fost prelevate probe de sânge de la victime, iar hainele au fost trimise pentru examinare”.

Departamentul de Stat al SUA analizează posibilitatea etichetării Rusiei ca stat sponsor al terorismului. „Ne uităm cu atenție la fapte. Ne uităm atent la lege”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, la CNN.

Președintele ucrainean Zelenski i-a cerut președintelui SUA, Biden, într-una dintre convorbirile lor telefonice recente, să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului, a relatat CNN săptămâna trecută.

Oficial ucrainean, din domeniul securității naționale: Rușii au lansat luni un efort pentru a străpunge liniile de front.

„Astăzi, aproape de-a lungul întregii linii de front din regiunile Luhansk, Donețk, Harkov, invadatorii au încercat să străpungă apărarea noastră”, a spus el în declarații la televiziune.
„Din fericire, armata noastră rezistă și doar în două orașe au trecut [rușii]: Kreminna și un alt oraș mic. Dar luptele continuă, nu ne predăm teritoriile, iar încercarea de a începe o fază activă a început în această dimineață”, a mai spus el.

Forțele rusești au început bătălia pentru Donbas, a declarat Zelenski într-un discurs video. „Forțele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de mult timp și o cantitate considerabilă de forțe rusești sunt concentrate și focalizate pe această ofensivă.

Indiferent de numărul de militari ruși pe care îi aduc în acea zonă, vom continua să luptăm și să ne apărăm și vom face acest lucru zilnic. Nu vom renunța la nimic din ceea ce este ucrainean, dar nu avem nevoie de nimic din ceea ce nu este al nostru. Le sunt recunoscător tuturor războinicilor noștri, soldaților noștri, orașelor și localităților noastre eroice din regiune care rezistă și rămân ferme”, a spus acesta.

Orașul Mykolayiv se confruntă cu explozii puternice. Se raportează un atac cu rachete.

Între timp, un incendiu este semnalat în Mykolaiv, după ce invadatorii au bombardat orașul.

De asemenea, în Mykolaiv au loc bombardamente intense în acest moment.

În regiunile Dniepropetrovsk, Poltava și Kharkiv au fost pornite alarmele.

Raid aerian declanșat în Harkov.

Arestovici: „Sunt 25.000 de militari ruși lângă Izyum, se calcă în picioare spre Sloviansk”.

Se anunță atentate în Mykolayiv.

The post LIVE UPDATE.Cincizeci și cinci de zile de invazie. A început bătălia pentru Donbas appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29702 articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code