LIVE UPDATE. 187 de zile de invazie. Explozii în Harkov: Nu au fost înregistrate victime. Rusia folosește strategia Iranului pentru a împiedica activitatea comisiei AIEA la centrala nucleară din Zaporojie

  • Rusia a efectuat o lansare în masă de rachete de la bombardiere în mai multe regiuni din nordul Ucrainei, potrivit presei ucrainene.
  • Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că un grup rusesc de sabotaj și recunoaștere, format din 10 persoane, a încercat operațiuni de asalt în regiunea Herson.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022.

UPDATE ORA 09:00

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că este puțin probabil ca miniștrii de externe ai UE să susțină în unanimitate interzicerea vizelor atunci când se vor întâlni pentru a discuta chestiunea la sfârșitul acestei săptămâni. Borrell a repetat că este împotriva interzicerii vizelor pentru toți rușii, dar este în favoarea unui proces mai selectiv.


Die Welt: Depozitele de gaz ale Germaniei sunt umplute la 82% capacitate.

În ciuda volumelor reduse pe care le livrează Rusia (n.r. sub cotele angajate prin contracte), ministrul german al economiei și acțiunii climatice, Robert Habeck, spune că instalațiile de stocare a gazelor naturale din Germania vor atinge capacitatea de 85% până la începutul lunii septembrie, scrie Die Welt.

UPDATE ORA 08:00

Şase nave încărcate cu alimente au părăsit portul ucrainean Odesa, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al administraţiei regionale, Serhiy Bratchuk.

UPDATE ORA 07:00

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat luni dimineață că se îndreaptă spre centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care a fost ținta unor lovituri în ultimele săptămâni, transmite AFP.

,,A venit ziua, misiunea AIEA în Zaporojie este acum pe drum. Trebuie să protejăm siguranța Ucrainei și a celei mai mari centrale din Europa”, a scris Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge ,,în cursul acestei săptămâni”.

UPDATE ORA 06:00

Peste 25.000 de migranţi au traversat Canalul Mânecii spre Marea Britanie până acum în acest an, arată cifre guvernamentale, potrivit dpa.

Aproximativ 915 persoane au fost detectate sâmbătă în 19 bărci mici, potrivit Ministerului Apărării (MOD), care a estimat totalul la 25.146, mai scrie dpa.

Până în prezent, în luna august au fost înregistrate 8.747 de traversări, cu 3.733

în ultima săptămână, menţionează sursa citată.

Pe 22 august a fost înregistrat un număr record, cu 1.295 de persoane care au traversat în 27 de bărci Canalul Mânecii.

UPDATE ORA 05:00

UE este împărțită în privința interdicției turiștilor ruși în Europa sau a limitării drastice a accesului acestora pentru a-i pedepsi pentru războiul din Ucraina, notează AFP.

Subiectul se va afla pe agenda reuniunii miniștrilor europeni de externe care se deschide marți la Praga, țările cele mai ofensive, adică țările baltice, Polonia și Finlanda, sperând la o poziție comună a celor 27 de țări membre asupra acestei măsuri, care ar fi fără precedent în istoria UE.

UPDATE ORA 04:00

Explozii la Harkov, în dimineața zilei de 29 august.

„De la șase dimineața, cartierul Kiev din Harkov este sub foc. Ne-au lovit cu „casete” (casete de artilerie n. r.) într-un sector privat. Nu există informații despre victime sau răniți în acest moment”, a declarat primarul Igor Terehov.

UPDATE ORA 03:00

Federația Rusă încearcă, prin toate modalitățile posibile, să împiedice activitatea comisiei Agenţiei pentru Energie Atomică a Națiunilor Unite (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, susține Institutul pentru Studiul Războiului.

„AIEA a adunat o misiune formată din liderul Rafael Mariano Grossi și 13 experți din „țări în mare parte neutre”, care vor vizita centrala nucleară Zaporojie săptămâna viitoare pentru observare”, se arată în raport.

Se menționează că, Moscova a reușit deja să elimine din misiune experții din SUA și Marea Britanie, spunând că aceștia sunt „în mod nedrept părtinitori”.

„Manipularea naționalității inspectorilor și atacarea „echității” inspecțiilor AIEA este o tactică pe care Iranul a folosit-o de mult pentru a acoperi interferența cu misiunile”, au spus analiștii ISW.

UPDATE ORA 02:00

Rușii au bombardat duminică de 82 de ori regiunea Sumî, potrivit guvernatorului Dmytro Zhyvytskyi, citat de The Kyiv Independent. Nu au fost victime sau pagube.

UPDATE ORA 01:00

Rusia a efectuat o lansare în masă de rachete de la bombardiere în mai multe regiuni din nordul Ucrainei, potrivit presei ucrainene, care citează un canal de Telegram din Belarus care monitorizează activitatea militară.

Plecările bombardierelor strategice de pe teritoriul Rusiei au fost înregistrate de activiști între orele 19:19 și 19:28. Apoi ar fi urmat lansări de rachete de pe teritoriul Belarus către teritoriul ucrainean.

Rețelele de socializare au relatat despre explozii din regiunea Rivne. Potrivit șefului administrației militare din regiune, Vitaliy Koval, rachetele au lovit o instalație militară din districtul Sarnensky. Conform informațiilor preliminare – fără victime.

În plus, s-au auzit explozii în regiunea Volîn, dar lucrările de apărare aeriană deasupra Voliniei nu au fost confirmate. Guvernatorul Yury Pogulyaiko a spus că totul este calm în regiune.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că un grup rusesc de sabotaj și recunoaștere, format din 10 persoane, a încercat operațiuni de asalt în regiunea Herson, sugerând că capacitățile ofensive rusești din regiunea Herson s-au degradat și mai mult.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de 10 persoane, care echivalează cu o echipă, este prea mic pentru a acționa eficient ca unitate de manevră.

„Dacă Comandamentul Operațional Sudic a raportat corect mărimea și misiunea acestei unități, aceasta ar indica faptul că forțele terestre rusești din Ucraina s-au degradat până la punctul în care încearcă să desfășoare operațiuni ofensive și eșaloane prea mici pentru a obține câștiguri semnificative. ISW nu are nicio confirmare independentă a dimensiunii actuale a eșaloanelor de asalt rusești care încearcă atacuri terestre în Ucraina, dar acest raport este în concordanță cu campania ucraineană de degradare a capacităților logistice rusești în vestul regiunii Kherson și cu evaluările anterioare ale ISW privind scăderea moralului militarilor ruși în Ucraina”, menționează analiștii americani.

The post LIVE UPDATE. 187 de zile de invazie. Explozii în Harkov: Nu au fost înregistrate victime. Rusia folosește strategia Iranului pentru a împiedica activitatea comisiei AIEA la centrala nucleară din Zaporojie appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29852 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code