
- Războiul viitorului se va duce pentru materii prime, mai ales metale rare.
- Adrian Negrescu: industria viitorului se va baza pe cipuri și robotizare.
- Sergiu Mișcoiu: se formează blocuri economice ca-n Războiul Rece.
Războiul viitorului se va duce pentru materii prime, o spune Jean-Dominique Senard, Președinte al consiliului de administrație la Renault.
Declarația vine după ce China a restricționat accesul Uniunii Europene la metalele rare prețioase pentru industria high tech.
Metalele rare sunt necesare pentru cea de-a Patra Revoluție Industrială
Riscul unui război pentru resurse dintre Vest și Est arată cât de importante sunt parteneriatele strategice între state, precum Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică.
Mai multe informații despre parteneriatele strategice în economia viitorului ne oferă Adrian Negrescu, analist economic.
,,Sunt esențiale în condițiile în care economia viitorului se va baza pe metale extrem de rare. Vă dau exemplu: neon, paladiu, platină, cupru, fier, nichel etc. Sunt elemente extrem de importante dacă vrem într-adevăr să depășim situația economică actuală, motiv pentru care accesul la resurse va fi absolut esențial. De aceea, și noi din România ar trebui să ne exploatăm resursele. Pentru că avem foarte multe resurse care nu sunt exploatate în momentul de față, resurse naturale, mai ales metale rare pe care sper să le vedem în programul strategic economic guvernamentale, cu ajutorul sectorului privat, să ne aducă avantaje economice pentru industrii 4.0. Fiindcă industria viitorului se va baza cel mai mult pe cipuri, pe mecanizare, pe robotizare, iar toate aceste utilaje au nevoie de siliciu, de neon, de paladiu, de aceste metale foarte rare”.
Se formează blocurile economice al celui de-al Doilea Război Rece?
Ce impact poate avea un război pentru materiile prime asupra omenirii, ne va spune Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice:
,,Până acum, parteneriatele strategice făceau statele, aflate oarecum în influențe diferite, precum să spunem Germania și China, sau Franța și Rusia, să colaboreze să-și satisfacă în mod reciproc o serie de nevoi. În ultimii ani, și mai ales după izbucnirea conflictului din Ucraina, avem răcirea acestor state ale lumii în blocuri din care fac parte, blocuri geopolitice în care există o corelare și o punere comună a eforturilor de dezvoltare și în același timp are loc o distanțare a statelor aflate în celelalte blocuri. Cu alte cuvinte, în loc să colaboreze, aceste grupuri de state aflate în zone diferite de influență se livrează unui război comercial cu consecințe asupra întregii planete.
Sergiu Mișcoiu avertizează că sunt conturate blocuri economice, precum cel creat de China care vrea să domine piața materiilor ieftine din Rusia și să exploateze Africa de metale rare pentru fabricarea componentelor high-tech.
De asemenea, profesorul de științe politice spune că piața se divizează la fel ca pe timpul Războiului Rece dintre anii 1947 și 1991:
,,China ar dori ca acest conflict să se încheie pentru că în felul acesta are un ascendent important asupra Rusiei, acces la materii prime ieftine din Rusia față de cum avea acces înainte acestui conflict.
În plus, China poate să se poziționeze ea însăși într-un provider de diferite tipuri de materii prime la nivel mondial, poate să devină un antreprenor așa cum face în Africa de exemplu cu diverse metale rare care sunt necesare pentru construcția și elaborarea unor componente ale telefoanelor mobile sau ale calculatoarelor, și în acest context este destul de clar (…) se întâmplă în direcția împărțirii pieței așa cum se întâmpla de multe ori în timpul Războiului Rece”.
The post Începe războiul pentru materiile prime? Sergiu Mișcoiu: se formează blocuri economice ca-n Războiul Rece appeared first on Aleph News.
potrivit alephnews
Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Stan Alexandru
Lasă un răspuns