Coreea de Nord, noi amenințări către SUA: „Să oprească provocările dacă nu vrea evoluţii grave”

  • Coreea de Nord a ameninţat SUA cu „măsuri puternice” dacă nu încetează să mai desfăşoare exerciţii militare împreună cu armata din Coreea de Sud.
  • Coreea de Nord şi-a intensificat frecvenţa tirurilor de rachete, efectuând peste 40 de lansări, cel mai mare număr din toate timpurile.

Washingtonul şi Seulul au început luni un mare exerciţiu militar aerian, care se va încheia vineri. Exerciţiul este o reacţie în urma informaţiilor serviciilor secrete potrivit cărora Coreea de Nord se pregăteşte pentru primul său test cu armă nucleară din 2017 încoace.

„Dacă SUA persistă în mod continuu în provocările militare grave, [Coreea de Nord] va lua în considerare măsuri mai puternice. Dacă [Washingtonul] nu doreşte evoluţii grave care nu sunt potrivite pentru interesele sale de securitate, ar trebui să oprească imediat exerciţiile de război inutile şi ineficiente. În caz contrar, va trebui să îşi asume în totalitate vina pentru toate consecinţele”, a declarat Ministerul de Externe nord-coreean într-o declaraţie, potrivit BBC.

Exerciţiile militare sunt numite Vigilant Storm şi implică sute de avioane care efectuează simulări de atacuri.

La începutul lunii octombrie, Washingtonul a trimis portavionul său cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan în apropierea Peninsulei Coreene, într-o mişcare care a fost considerată pe scară largă drept un avertisment pentru Nord. Ulterior, portavionul a luat parte la o rundă de exerciţii navale. Seulul a declarat că prezenţa „rară” a arătat „hotărârea Alianţei Coreea de Sud-SUA de a răspunde cu severitate la orice provocări nord-coreene”.

În octombrie, Phenianul a anunţat că lansările sale de rachete au fost o „simulare” a unui atac nuclear asupra Sudului. Reprezentanţii lui Kim Jong-un au afirmat că au simulat cu succes lovirea bazelor militare, porturilor şi aeroporturilor din Coreea de Sud şi au spus că rachetele au fost concepute pentru a transporta arme nucleare tactice.

De asemenea, în septembrie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că ţara sa este o putere nucleară „ireversibilă” şi a revizuit legile, permiţând astfel utilizarea armelor nucleare în mod preventiv. Anterior, legea îi permitea folosirea armelor nucleare doar ca răspuns la un atac.

În plus, în acest an, Coreea de Nord şi-a intensificat frecvenţa tirurilor de rachete, efectuând peste 40 de lansări, cel mai mare număr din toate timpurile.

The post Coreea de Nord, noi amenințări către SUA: „Să oprească provocările dacă nu vrea evoluţii grave” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 19 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29900 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code