Charlize Theron, aspru criticată pentru că „și-a bătut joc” de limba natală, afrikaans, pe care o consideră o „limbă pe cale de dispariție” 

  • Charlize Theron a stârnit un val de reacţii în ţara natală după ce a declarat că limba afrikaans, limba sa maternă, „nu este foarte utilă” .
  • Actriţa afrikaner, stabilită în prezent în SUA, a făcut declaraţiile în podcastul „SmartLess” , găzduit de actori de la Hollywood.
  • Africa de Sud are unsprezece limbi oficiale la o populaţie de aproape 60 de milioane de locuitori. Afrikaans este a treia cea mai vorbită limbă din ţară.

Actriţa sud-africană Charlize Theron a stârnit un val de reacţii în ţara natală după ce a declarat că limba afrikaans, limba sa maternă, nu este foarte utilă” , scrie The Telegraph.

Actriţa afrikaner în vârstă de 47 de ani, născută în oraşul sud-african Benoni, lângă Johannesburg, şi stabilită în prezent în Statele Unite, a făcut aceste declaraţii în podcastul SmartLess” , găzduit de actori de la Hollywood.

Sunt aproximativ 44 de persoane care încă o vorbesc, cu siguranţă este o limbă pe cale de dispariţie. Nu este o limbă foarte utilă” , a spus ea. Actrița a povestit că nu prea ştia să vorbească limba engleză înainte de a ajunge în SUA, la 19 ani.

Africa de Sud are unsprezece limbi oficiale la o populaţie de aproape 60 de milioane de locuitori. Afrikaans este a treia cea mai vorbită limbă din ţară (12,2%) după zulu (25,6%) şi xhosa (14,8%).

Comentarii aruncate la întâmplare și prost informate 

Charlize Theron este poate o actriţă excepţională, însă nu este bine informată când vine vorba de limba ei maternă” , a criticat, într-un comunicat, micul partid afrikaner Freedom Front Plus” , oferind date oficiale.

Utilizarea (limbii) afrikaans a crescut în general” , a scris un internaut, printre numeroasele comentarii de pe Twitter. Sunteţi lipsită de respect faţă de vorbitorii de afrikaans şi faţă de familia dumneavoastră” , a scris un alt internaut.

La treizeci de ani de la sfârşitul apartheidului, problema limbii este încă un subiect sensibil în Africa de Sud şi dă naştere cu regularitate la controverse, în special în educaţie.

În 2020, decizia controversată a uneia dintre cele mai mari universităţi din ţară, Universitatea din Africa de Sud (UNISA), de a elimina limba descendenţilor coloniştilor olandezi, a ajuns să fie anulată de instanţă.

Fii mândru de limba ta, nu îi forţa pe alţii să o vorbească” , a scris un internaut pe Twitter. Mulţumesc Charlize Theron, această limbă rasistă este pe moarte” , a scris un sud-african pe reţeaua de socializare.

Un parlamentar din partidul radical Luptătorii pentru Libertatea Economică” (EFF), Mbuyiseni Ndlozi, a postat un mesaj de susţinere pentru actriţă alături de o imagine a acesteia dintr-un film, purtând ochelari închişi la culoare şi având o armă de foc în mână.

The post Charlize Theron, aspru criticată pentru că „și-a bătut joc” de limba natală, afrikaans, pe care o consideră o „limbă pe cale de dispariție”  appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30723 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code