Cercetătorii au conceput pilula contraceptivă masculină fără efecte secundare

  • La sfârșitul lunii martie a acestui an, un grup de cercetători de la Universitatea din Minnesota a prezentat proiectul unui contraceptiv non-hormonal pentru bărbați: o pilulă contraceptivă masculină.
  • În primele etape ale experimentului a împiedicat sarcina cu o eficacitate de 99% și nu a avut efecte secundare.
  • Acesta a fost testat pe șoareci, iar până la sfârșitul anului va începe să fie studiat pe oameni.

De zeci de ani se fac cercetări pentru a găsi o pilulă contraceptivă eficientă pentru bărbați, fără efecte secundare. Recent, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au observat la șoareci că acțiunea asupra proteinei RAR-α, implicată în formarea spermatozoizilor, îi face temporar sterili, fără efecte secundare. Cercetătorii au conceput medicamentul YCT529 pentru a inhiba această proteină și, atunci când a fost administrat la șoareci, s-a dovedit a fi 99% eficient în prevenirea sarcinii. Aceste animale și-au recăpătat fertilitatea după 4-6 săptămâni. Următorul pas este începerea studiilor clinice pe oameni, care se așteaptă să înceapă în acest an.

Testelor clinice pe oameni vor începe anul acesta

În prezent, femeile poartă cea mai mare parte a responsabilității pentru contracepție. Pentru femei există metode de barieră, cum ar fi prezervativul feminin, diafragma sau DIU (dispozitiv intrauterin), precum și metode hormonale, cum ar fi plasturele, inelul vaginal, injectabilele, pilulele și implanturile contraceptive. Ligaturarea trompelor este metoda chirurgicală definitivă care presupune tăierea sau blocarea trompelor pentru a împiedica ovulul să ajungă în uter. Spre deosebire de cele nouă metode disponibile pentru femei, bărbații au doar două opțiuni: prezervativul masculin și vasectomia. Cea din urmă metodă este o intervenție chirurgicală care taie canalul deferent, astfel încât sperma să nu poată părăsi testiculele. Vasectomiile pot fi uneori inversate, dar nu întotdeauna cu succes. De aceea, știința caută și pentru ei metode eficiente, similare pilulei contraceptive pentru femei.

Cercetările pentru găsirea unei pilule eficiente durează de ani de zile, dar până acum s-au concentrat pe metode care vizează testosteronul, hormonul sexual masculin. Inhibarea testosteronului provoacă efecte secundare, cum ar fi creșterea în greutate, depresia și creșterea colesterolului LDL. Din acest motiv, echipa de cercetători din acest studiu a identificat proteina RAR-α (Retinoic Acid Receptor alpha). Proteină care face parte dintr-un grup de trei receptori nucleari care se leagă de acidul retinoic (un derivat al vitaminei A) și care este necesară pentru dezvoltarea embrionară, creșterea și diferențierea celulară, de exemplu, pentru formarea spermatozoizilor.

Cercetătorii au conceput 100 de compuși capabili să inhibe RAR-α și au descoperit că YCT529, unul dintre compuși, poate face acest lucru în mod eficient și fără efecte secundare. Alte studii fuseseră deja efectuate cu medicamente care inhibau ceilalți doi receptori RAR-β și -γ, dar mai puțin eficient (cu unele efecte adverse). Administrarea orală de YCT529 a redus numărul de spermatozoizi, împiedicând sarcina, iar la o lună după ce a fost oprită furnizarea de compost, șoarecii au redevenit fertili. Acestea sunt rezultate promițătoare, deoarece este posibil să se fi găsit o metodă non-hormonală de contracepție masculină. Aceste rezultate vor permite începerea testelor clinice pe oameni în 2022. Cu toate acestea, ceea ce a funcționat la șoareci nu funcționează întotdeauna la oameni, astfel că se investighează noi compuși.

The post Cercetătorii au conceput pilula contraceptivă masculină fără efecte secundare appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29681 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code