Cel puțin 36 de persoane au murit în timpul protestelor din Iran față de moartea lui Mahsa Amini

  • Bilanțul oficial al morților era de 17 joi, inclusiv cinci membri ai personalului de securitate.
  • Ca răspuns, forțele de securitate au tras asupra mulțimii cu alice și granule metalice.
  • Imagini inedite au arătat protestatari care au desfigurat sau au ars imagini ale liderului suprem Ali Khamenei.

Cel puțin 36 de persoane au fost ucise în timpul represiunii iraniene a protestelor legate de moartea femeii kurde Mahsa Amini în custodia poliției, a anunțat un grup pentru drepturile omului cu sediul la New York.

Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit săptămâna trecută după ce a fost arestată de temuta poliție a moralității din Republica Islamică pentru că ar fi purtat un văl hijab în mod necorespunzător”, iar vestea morții sale a stârnit o indignare generalizată.

Bilanțul oficial al morților a crescut joi la cel puțin 17, inclusiv cinci membri ai personalului de securitate, dar Centrul pentru drepturile omului în Iran, cu sediul la New York, a declarat că sursele sale au avansat o cifră mult mai mare.

În cea de-a 7-a zi a #IranProtest, oficialii recunosc cel puțin 17 morți w/ surse independente spun că sunt 36, a declarat CHRI într-o postare pe Twitter joi târziu. Așteptați-vă ca numărul să crească. Liderii mondiali trebuie să facă presiuni asupra oficialilor iranieni pentru a permite protestele fără forță letală.

De când Amini a fost declarată moartă pe 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată la Teheran de către poliția iraniană pentru moralitate, protestele s-au extins în majoritatea marilor centre urbane din Iran, inclusiv în capitală, precum și în Isfahan, Mashhad, Rasht și Saqez.

Guvernul a răspuns cu muniție reală, pistoale cu bile și gaze lacrimogene, potrivit unor videoclipuri împărtășite pe rețelele de socializare care au arătat, de asemenea, protestatari sângerând abundent, a declarat CHRI într-un comunicat. Imagini inedite au arătat protestatari care au desfigurat sau au ars imagini ale liderului suprem Ali Khamenei și ale regretatului comandant al Gărzilor Revoluționare Qassem Soleimani.

Ca răspuns, forțele de securitate au tras asupra mulțimii cu alice și granule metalice și au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă, au declarat Amnesty International și alte grupuri pentru drepturile omului. Demonstranții au aruncat cu pietre, au dat foc la mașinile de poliție și au scandat sloganuri antiguvernamentale, a precizat agenția oficială de presă IRNA.

The post Cel puțin 36 de persoane au murit în timpul protestelor din Iran față de moartea lui Mahsa Amini appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 28578 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code