Ar trebui să te speli pe dinți înainte sau după micul dejun? – Experții stomatologi explică totul

igiena dentaraigiena dentara

  • Încă de mici copii suntem învățați să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi timp de două minute în mod regulat.
  • Dar întotdeauna a existat o dilemă veche de când lumea pentru a ne păstra albul perlat frumos și curat – ar trebui să ne spălăm pe dinți înainte sau după micul dejun?
  • Stomatologii sunt în dezacord cu privire la ceea ce este cel mai bine de făcut.

Încă de mici copii suntem învățați să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi timp de două minute în mod regulat. Dar întotdeauna a existat o dilemă veche de când lumea pentru a ne păstra albul perlat frumos și curat – ar trebui să ne spălăm pe dinți înainte sau după micul dejun?

Acest lucru nu este chiar atât de simplu pe cât ai putea crede, stomatologii fiind în dezacord cu privire la ceea ce este cel mai bine de făcut.

Periatul înainte de micul dejun

Stomatologul Dr. Kunal Patel a declarat pentru Woman&Home: Este logic să te speli pe dinți înainte de micul dejun, deoarece imediat după ce ai mâncat vei avea o acumulare de acid natural în gură și riști să-ți deteriorezi smalțul dacă te speli atunci.”

Dr. Anjum Maryam Jahan, expert în stomatologie, este de acord cu această afirmație: „Dacă te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat, îți speli efectiv acidul pe dinți, ceea ce poate eroda smalțul.” Pe de altă parte, Dr. Sameer Patel, director clinic la Elleven Dental Wellness, Harley Street, a declarat pentru Telegraph: Trei lucruri sunt necesare pentru a declanșa cariile dentare: bacterii, zahăr și timp. Peste noapte, se dezvoltă în mod natural placa bacteriană. Aceasta este, în esență, o peliculă lipicioasă de bacterii. De aceea nu te trezești cu o respirație grozavă. Dacă nu te speli pe dinți, introduci apoi zahărul în ecuație la micul dejun.”

El spune că acest lucru oferă condițiile perfecte pentru apariția cariilor, deoarece toate cele trei elemente sunt prezente. Dacă te speli pe dinți înainte de micul dejun, te duci la masă fără bacterii, așa că procesul de degradare nu începe”. Un studiu american spune că periajul stimulează producția de salivă, care ajută la descompunerea alimentelor.

Periajul după micul dejun

Unii experți sunt de părere că ar trebui să te speli pe dinți după micul dejun. Dr. Carlos Gonzalez-Cabezas, dentist și profesor la Școala de Stomatologie a Universității din Michigan, spune: Există multe concepții greșite, chiar și printre dentiști, pe acest subiect. Oamenii cred că periajul se referă doar la îndepărtarea alimentelor și a plăcii bacteriene. De fapt, este, de asemenea, o metodă extrem de importantă de livrare a fluorurii”.

El spune că, dacă te speli înainte de micul dejun, vei elimina de fapt o mare parte din acest mineral în timp ce mesteci. Medicul spune că există multe subtilități în ceea ce privește deteriorarea smalțului de către acid.

Există o diferență între a bea suc de grapefruit și a mânca o bucată de grapefruit. Când mănânci fructul, produci multă salivă care compensează acel acid, așa că nu trebuie să te îngrijorezi prea mult. Bea-l sub formă de suc și da, efectul este mult mai agresiv.”

Dar cum rămâne cu ideea de a îndepărta placa bacteriană înainte de a-ți expune dinții la toate pericolele unui mic dejun zaharat și plin de carbohidrați? Există o oarecare logică. Dar realitatea este că 95% dintre oameni nu reușesc să îndepărteze placa bacteriană din locurile în care se dezvoltă cariile atunci când se spală pe dinți.”

El adaugă că majoritatea oamenilor își ia micul dejun foarte repede, ceea ce nu lasă prea mult timp pentru ca dinții să se deterioreze. Așadar, dacă te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat, îndepărtezi imediat majoritatea carbohidraților, plus o parte din bacterii, iar fluorura previne demineralizarea și stimulează remineralizarea”.

Ambele puncte de vedere sunt solide, deci ar trebui să te speli pe dinți înainte și după micul dejun?

Dr. Gonzalez-Cabezas spune: Este destul de greu să convingi oamenii să se spele de două ori pe zi: o dată dimineața și o dată înainte de culcare!”. Oricare ar fi metoda pe care o alegi, experții sunt de acord că periajul dimineața – oricând poți să îl faci – este mult mai bine decât să nu te speli pe dinți deloc.

Deci, când ar trebui să folosim ața dentară?

Dr. Jahan recomandă să folosești ața dentară la sfârșitul zilei, după ce ai terminat de mâncat și de băut. Acest timp ar trebui să fie suficient pentru a te asigura că nu există particule de alimente depuse între dinți peste noapte, astfel încât să nu fie nevoie să folosești din nou ața dentară dimineața.”

Chiar trebuie să te speli pe dinți între mese?

Vei fi încântat să afli că Dr. Patel spune că nu: Nu este necesar să te speli pe dinți între mese, dar dacă simți nevoia să îți împrospătezi gura în aceste momente, pur și simplu clătește-ți gura cu apă.” De fapt, el spune că periajul dinților între mese ar putea face mai mult rău decât bine.

The post Ar trebui să te speli pe dinți înainte sau după micul dejun? – Experții stomatologi explică totul appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30714 articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code