Alegeri în SUA: Republicanii și democrații se luptă pentru controlul Congresului. 7 din 10 alegători, nemulţumiţi de starea naţiunii americane

Alegerile intermediare din Statele Unite ale Americii. Republicanii şi Democraţii se luptă pentru controlul CongresuluiAlegerile intermediare din Statele Unite ale Americii. Republicanii şi Democraţii se luptă pentru controlul Congresului

  • Cele mai importante teme electorale sunt dreptul la avort, schimbările climatice, refacerea economiei americane, gestionarea pandemiei de COVID-19, imigraţia, dreptul la armă, sănătatea şi educaţia.
  • Americanii voteză reprezentanţii în Congres, dar şi guvernatorii în unele state.
  • Sunt în joc 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 35 de locuri în Camera Senatului. Sunt primele alegeri electorale din SUA ce sunt afectate de redistribuirea circumscripţiei care a urmat recensământului din anul 2020.

UPDATE Sondaj AP: Îngrijorări mari în rândul electoratului

Încă nu a fost anunțat niciun rezultat, dar Associated Press tocmai a publicat rezultatele unui sondaj de opinie care relevă îngrijorări mari în rândul electoratului, cu alegători iritați de inflația ridicată și îngrijorați de starea economiei și a democrației americane.

Sondajul realizat pentru AP de către NORC de la Universitatea din Chicago pe un eșantion de 90.000 de alegători arată că jumătate dintre alegători spun că inflația a fost un factor semnificativ în votul lor, în timp ce 8 din 10 au declarat că sunt de părere că economia este într-o stare proastă. Alți 44% dintre alegători au declarat că viitorul democrației americane a fost principala lor preocupare.

UPDATE 7 din 10 alegători, nemulţumiţi de starea naţiunii americane

Mai mult de 7 din 10 s-au declarat mai puţin mulţumiţi de felul în care merg lucrurile în ţară, iar aproximativ o treime au declarat că nu sunt doar nemulţumiţi, ci şi furioşi pe starea naţiunii.

Rata de aprobare a lui Biden se situează la aproximativ 45% în rândul alegătorilor din acest an – aproape identică cu rata de aprobare de 45% a lui Donald Trump de atunci, în urmă cu patru ani, în rândul alegătorilor de la jumătatea mandatului din 2018. Iar alegătorii din aceste alegeri au fost de peste două ori mai predispuşi să îl dezaprobe puternic pe Biden decât să îl aprobe puternic, notează CNN.

Aproape jumătate dintre alegători au spus că politicile lui Biden dăunează în mare parte ţării, aproximativ 36% au spus că politicile sale ajută în mare parte, iar restul că nu fac nicio diferenţă.

Mulţi alegători nu au văzut votul lor în Congres ca pe un referendum asupra preşedintelui – aproape jumătate au spus că Biden nu a fost un factor în votul lor, în timp ce aproximativ 18% au spus că votul lor a fost pentru a-şi exprima sprijinul pentru Biden, iar aproximativ o treime că a fost pentru a-şi exprima opoziţia faţă de el.

UPDATE

CNN – Ora la care se va încheia votarea, de la un stat american la altul 

Potrivit CNN , alegerile intermediare din 2022 vor decide controlul Congresului, zeci de poziţii la nivel de stat şi decizii cu privire la probleme cheie în multe state.

Acesta este un ghid pentru ora de închidere a scrutinului pentru scutinul electoral de la un stat.

UPDATE

Republicanul Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, va face un mare anunţ pe 15 noiembrie 

Fostul preşedinte american Donald Trump a sugerat la un miting din Ohio că îşi va lansa candidatura la preşedinţie pentru alegerile din 2024, potrivit Reuters

„Voi face un anunţ foarte important marţi, 15 noiembrie, la Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida”, le-a spus Trump susţinătorilor la un miting pentru susţinerea candidatului republican la Senatul SUA, JD Vance. 

UPDATE

Preşedintele Joe Biden şi Barack Obama, fostul preşedinte,  s-au filmat pe TikTok cu îndemnuri pentru participare la vot.

UPDATE

Casa Albă despre alegerile intermediare: „S-ar putea să nu cunoaştem toţi câştigătorii alegerilor decât peste câteva zile” 

Casa Albă a anuntat luni că sprijinul SUA pentru efortul de război al Ucrainei va fi de „neclintit”, chiar dacă republicanii, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul cheltuielilor, vor câştiga alegerile intermediare.

„Suntem încrezători că sprijinul Statelor Unite va fi neclintit şi va ramane neclintit”, a declarat presei Karine Jean-Pierre, secretarul de presă. Ea a spus că preşedintele Joe Biden este „angajat să lucreze într-un mod bipartizan pentru a sprijini Ucraina” .


Cele mai importante teme electorale sunt dreptul la avort, schimbările climatice, refacerea economiei americane, gestionarea pandemiei de COVID-19, imigraţia, dreptul la armă, sănătatea şi educaţia. Pe 8 noiembrie 2022, americanii sunt aşteptaţi la urne. Sunt în joc 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 35 de locuri în Camera Senatului. Sunt în joc 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 35 de locuri în Camera Senatului. Sunt primele alegeri electorale din SUA ce sunt afectate de redistribuirea circumscripţiei care a urmat recensământului din anul 2020.

TEME ELECTORALE

Economia

Revenirea anevoioasă a economiei de după pandemiea fost cea mai importantă temă a alegerilor, potrivit sondajului NBC News din octombrie.

Locurile de muncă şi economia” au fost în topul celor mai importante probleme cu care se confruntă ţara pentru 35% dintre alegătorii înregistraţi,  dintre care 22% sunt democraţi, 37% sunt independenţi, iar 48% se declară republicani. 

Ameninţările la adresa democraţiei 

Ameninţările la adresa democraţiei” a fost o problemă de top în octombrie pentru 30% dintre alegătorii înregistraţi, 41% dintre democraţi, 20% dintre independenţi, 23% dintre republicani.

Natura exactă a acestor ameninţări variază foarte mult în funcţie de partidul politic:

Democraţii care aleg acest lucru în sondajul NBC indică probleme precum „suprimarea votanţilor din cauza trumpismului” . 

Republicanii se plâng de controlul guvernului” , cenzura, democraţii, prestaţia preşedintelui Joe Biden, corupţia politică, ignorarea Constituţiei şi graniţa nesigură.

Preocupările legate de ameninţările la adresa democraţiei vin în condiţiile în care mulţi candidaţi republicani au pus la îndoială legitimitatea alegerii lui Biden ca preşedinte în 2020.

Imigraţia

O problemă aflată pe al doilea loc în sondajul NBC din octombrie pentru: 25% dintre alegătorii înregistraţi, 5% dintre democraţi, 20% dintre independenţi şi 47% dintre republicani. 

Sondajul NBC din septembrie a arătat că republicanii au un avantaj de 36% faţă de democraţi în ceea ce priveşte gestionarea securităţii frontierelor şi un avantaj de 17% în ceea ce priveşte imigraţia. 

Dreptul la avort

Este o problemă de top în sondajul NBC din septembrie pentru: 20% dintre alegătorii înregistraţi, 32% dintre democraţi, 17% dintre independenţi, 10% dintre republicani.

Decizia Curţii Supreme de Justiţie în cazul Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization a răsturnat cauza Roe v. Wade, declarând: „Constituţia nu conferă un drept la avort; Roe şi Casey sunt anulate; iar autoritatea de a reglementa avortul este returnată poporului şi reprezentanţilor săi aleşi”.

S-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de alegători care au plasat această problemă pe primul loc în topul problemelor de dinaintea deciziei, dar problemele economice sunt în continuare în top.

Democraţii au încercat (şi nu au reuşit) să treacă o legislaţie pentru a modifica protecţiile privind dreptul la avort, în timp ce senatorul republican Lindsey Graham din Carolina de Sud a propus interzicerea avortului la 15 săptămâni, cu excepţii pentru viol şi incest dacă victimele îndeplinesc anumite cerinţe de raportare. 

Schimbările climatice

Prima poziţie în sondajul NBC din octombrie pentru: 13% dintre alegătorii înregistraţi, 26% dintre democraţi, 14% dintre independenţi, 2% dintre republicani. 

Democraţii au lansat o serie de propuneri extinse privind clima în timpul alegerilor din 2020 şi apoi în Congres. Dar multe dintre iniţiativele climatice din planul „Build Back Better” al preşedintelui Biden nu au fost adoptate în lege.

Cu toate acestea, Legea privind reducerea inflaţiei” , acordul dintre senatorul de Virginia de Vest Joe Manchin şi liderul majorităţii din Senat Chuck Schumer, adoptat în vară, a inclus sute de miliarde de investiţii în lucruri precum scutiri fiscale pentru energia curată, reducerea emisiilor şi justiţia de mediu.

Infracţionalitatea

Primele două probleme din sondajul NBC din octombrie pentru 14% dintre alegătorii înregistraţi, 5% dintre democraţi, 17% dintre independenţi, 21% dintre republicani.

Potrivit lui Pew, rata crimelor din America a crescut cu 30% între 2019 şi 2020. În timp ce unele sondaje arată că crimele şi violurile au scăzut în oraşe, au existat creşteri ale altor infracţiuni în acest an, cum ar fi tâlhăriile şi atacurile agravate. Mai larg, există o luptă pentru ceea ce înseamnă toate aceste cifre ale criminalităţii şi care sunt cauzele fundamentale.
Sondajul NBC din septembrie a arătat că republicanii au un avantaj de 36% în gestionarea criminalităţii faţă de democraţi.

Dreptul la armă

Printre primele două probleme din sondajul NBC din octombrie pentru 11% dintre alegătorii înregistraţi, 19% dintre democraţi, 5% dintre independenţi, 6% dintre republicani.

O serie de împuşcături în masă, inclusiv la un supermarket Buffalo şi o şcoală primară din Texas, a readus problema legilor naţiunii privind armele în centrul atenţiei politice.
Un grup bipartizan de senatori a fost de acord în cele din urmă cu un pachet larg care, conform articolului NBCNews.com a lui Shannon Pettypiece despre semnarea sa: „oferă subvenţii statelor pentrulegile” „steagul roşu” , îmbunătăţeşte verificările antecedentelor pentru a include dosarele juvenile şi închide „iubitul”, „lacună” prin ţinerea armelor departe de partenerii de întâlniri necăsătoriţi condamnaţi pentru abuz. Va necesita, de asemenea, verificări îmbunătăţite ale antecedentelor pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani şi finanţare pentru serviciile de sănătate mintală pentru tineri.

În iunie, Curtea Supremă a anulat o lege din New York care anterior a impus restricţii semnificative privind deţinerea de arme în afara casei, o hotărâre care se aşteaptă să aibă un impact asupra încercărilor de a reglementa armele în viitor.

Pandemia de Covid-19

Pandemia de Covid a fost una dintre principalele probleme pentru viitoarea administraţie democrată şi Congresul controlat de democraţi, care s-a desfăşurat în parte pentru a critica gestionarea republicană a pandemiei şi a promis mai mult ajutor americanilor.

Ajutorul Covid a dominat primele săptămâni ale administraţiei Biden, Congresul adoptând un proiect de lege de ajutor de 1,9 trilioane de dolari fără voturi republicane în martie 2021, cunoscut sub numele de Planul american de salvare. Proiectul de lege includea trimiterea de noi controale de stimulare de până la 1.400 de dolari către milioane de americani, precum şi noi indemnizaţii de şomaj şi finanţare pentru distribuirea vaccinurilor şi redeschiderea şcolilor. Democraţii au alergat pe aceste realizări, dar republicanilor le-a dat hrană să pretindă că cheltuielile mari au contribuit la stimularea inflaţiei.

Dar, de la răspândirea pe scară largă a vaccinurilor, Covid s-a retras din lumina reflectoarelor , în ciuda apariţiei de noi variante. Iar la mijlocul lunii septembrie, preşedintele Biden a declarat pandemia „încheiată” într-un interviu pentru „60 de minute” de la CBS.

Sănătate

În timp ce sănătatea a fost problema definitorie a alegerilor de la jumătatea mandatului din 2018, ea a căzut în importanţă în rândul alegătorilor înainte de această jumătate de mandat. În sondajul din octombrie NBC News, asistenţa medicală a fost o problemă de top pentru 12% dintre alegători: 18% dintre democraţi, 11% dintre independenţi şi 7% dintre republicani

Două părţi importante ale politicii de îngrijire a sănătăţii care au fost adoptate în lege şi care au apărut pe pistă sunt:

  •  Legea PACT, proiectul de lege bipartizan care a oferit o nouă acoperire pentru veteranii expuşi la substanţe toxice
  •  Proiectul de lege de reconciliere democratică, denumit Actul de Reducere a Inflaţiei, care includea următoarea sănătate

Prevederi de îngrijire – un plafon de 2.000 dolari pentru costurile medicamentelor eliberate pe bază de reţetă Medicare, un plafon de 35 dolari pe lună pentru insulină pentru beneficiarii Medicare, autorizarea guvernului de a negocia preţurile medicamentelor eliberate pe bază de reţetă şi o extindere a subvenţiilor Affordable Care Act. Republicanii încadrează acest plan pe traseu ca pe o listă de dorinţe liberale, argumentând că, în ciuda numelui, nu era vorba despre reducerea inflaţiei.

Educaţie

Educaţia a fost o problemă de top pentru republicani la alegerile guvernamentale din Virginia din 2021, unde au răsturnat fieful guvernatorului. Dezbaterea privind educaţia s-a îndepărtat în primul rând de o dezbatere privind finanţarea şcolilor publice/private şi Common Core într-o problemă de război cultural.
Dezbaterile cu privire la predarea rasei şi sexualităţii în şcoli, dacă părinţilor ar trebui să li se permită să renunţe la copiii lor să nu înveţe despre problemele pe care le consideră nepotrivite şi ce acomodari ar trebui făcute pentru elevii transgender au devenit probleme punct de vedere cu baza GOP şi GOP a încercat să pună această problemă pe lângă dezbaterea tipică şcolară pentru a-i acuza pe democraţi că promovează o agendă liberală.

The post Alegeri în SUA: Republicanii și democrații se luptă pentru controlul Congresului. 7 din 10 alegători, nemulţumiţi de starea naţiunii americane appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 15 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 31047 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code