Zelenski cere ajutorul NATO pentru apărarea centralelor nucleare, în timp ce Rusia avertizează asupra riscurilor unui „accident nuclear”

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut luni statelor membre NATO să protejeze centralele nucleare ucrainene de presupuse acte de sabotaj.
  • Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri asupra Centralei nucleare ucrainene Zaporojie.
  • Aleksei Lihacev, directorul Agenţiei nucleare ruse (Rosatom), a avertizat luni că există risc de accident nuclear” la Centrala nucleară Zaporojie, care se află sub controlul trupelor ruse.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut luni statelor membre NATO să protejeze centralele nucleare ucrainene de presupuse acte de sabotaj, în timp ce Rusia avertizează asupra riscurilor unui accident nuclear” la complexul atomo-electric Zaporojie.

Toate ţările noastre au interesul de a nu exista incidente periculoase la instalaţiile nucleare. Avem nevoie de garanţii privind apărarea de acte de sabotaj ruse la instalaţiile nucleare”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Adunarea parlamentară a NATO, desfăşurată la Madrid, potrivit cotidianului Le Monde.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri asupra Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul forţelor militare ruse. Sâmbătă, au fost raportate 12 explozii în zona acestui complex nuclear. Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) evaluează situaţia.

Aleksei Lihacev, directorul Agenţiei nucleare ruse (Rosatom), a avertizat luni că există risc de accident nuclear” la Centrala nucleară Zaporojie, care se află sub controlul trupelor ruse. Informăm comunitatea internaţională că Centrala nucleară Zaporojie se confruntă cu riscul unui accident nuclear şi este evident că autorităţile de la Kiev consideră că un mic accident nuclear este acceptabil”, a afirmat Aleksei Lihacev, citat de agenţia de presă Tass şi de postul de televiziune CNN.

„Va fi un precedent care va modifica pentru totdeauna cursul istoriei. De aceea, trebuie făcut totul astfel ca nimănui să nu îi treacă prin minte să afecteze securitatea unei centrale nucleare”, a subliniat oficialul rus.

The post Zelenski cere ajutorul NATO pentru apărarea centralelor nucleare, în timp ce Rusia avertizează asupra riscurilor unui „accident nuclear” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 16 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30723 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code