Ungaria a blocat prin veto ajutorul UE de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023

Viktor OrbanViktor Orban

  • Ungaria s-a opus prin veto, unui pachet de 18 miliarde de euro pentru Ucraina.
  • Comisia va analiza acum cum să ,,ofere Ucrainei soluţia necesară încă din ianuarie” , a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn.
  • Cele 27 de state membre ale UE au termen până la 19 decembrie pentru a lua o decizie.

Ungaria s-a opus, marţi, prin veto, unui pachet de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, obligând Comisia Europeană şi ţările UE să caute o modalitate alternativă pentru a se asigura că ajutorul va ajunge la Kiev în noul an.

Decizia guvernului ungar este considerată în general o modalitate prin care premierul Viktor Orbán foloseşte dreptul său de veto ca pârghie pentru a asigura partea de fonduri de redresare a UE care îi revine ţării sale, scrie The Guardian.

UE a încercat să reţină o parte din fondurile destinate Budapestei din cauza încălcărilor statului de drept.

Comisia va analiza acum cum ,,ofere Ucrainei soluţia necesară încă din ianuarie” , a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, în timpul unei sesiuni publice a miniştrilor de finanţe din cadrul blocului comunitar.

Din cauza refuzului de astăzi al Ungariei, au fost amânate şi deciziile privind alte dosare de pe agenda miniştrilor de finanţe – inclusiv o rată minimă a impoziungariatului pe profit (pe care Budapesta o blochează, de asemenea,), planul de redresare a Ungariei şi subvenţiile de 5,8 miliarde de euro conectate, precum şi decizia de a îngheţa 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria din cauza problemelor de corupţie.

Ministrul ceh de finanţe, Zbyněk Stanjura, a declarat: „Nu am reuşit să adoptăm pachetul în ansamblu, dar nu ne vom descuraja. Ambiţia noastră rămâne aceea de a începe plăţile către Ucraina în ianuarie” .

El a cerut Consiliului să lucreze la ,,o soluţie susţinută de 26 de state membre” , care ar putea ocoli veto-ul Ungariei.

Cele 27 de state membre ale UE au termen până la 19 decembrie pentru a lua o decizie.

The post Ungaria a blocat prin veto ajutorul UE de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023 appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 28 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30723 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code