STUDIU. Tratamentele psihologice, pe lângă cele fizice, duc la îmbunătățirea stării de sănătate, în cazul durerilor de spate

  • Un nou studiu publicat în British Medical Journal sugerează că cele mai bune tratamente pentru durerile cronice de spate ar trebui să acopere atât aspectele fizice, cât și pe cele psihice.
  • Conform studiului, starea fizică a unei persoane poate fi îmbunătățită prin folosirea combinată a terapiei cognitiv-comportamentale cu fizioterapie și a educației privind durerea combinată cu fizioterapia, mai degrabă decât folosirea fizioterapiei singure.
  • În cadrul studiului au participat peste 13.000 de pacienți.

Un nou studiu publicat în British Medical Journal sugerează că cele mai bune tratamente pentru durerile cronice de spate ar trebui să acopere atât aspectele fizice, cât și pe cele psihice. Cercetătorii au descoperit că adăugarea intervențiilor psihologice la tratamente – în principal terapia comportamentală și educația privind durerea – a dus la cele mai durabile beneficii atât pentru starea fizică, cât și pentru intensitatea durerii.

În SUA, se consideră că aproximativ 8 % dintre adulți se confruntă cu dureri de spate persistente sau cronice, ceea ce duce la costuri date de asistența medicală, cât și la zile de muncă pierdute. Datorită noului studiu, tratamentele ar putea deveni mai bine țintite și mai eficiente.

Ghidurile clinice recomandă în mod constant o combinație de exerciții fizice și terapii psihosociale pentru gestionarea durerilor lombare cronice. Cu toate acestea, se cunosc de fapt foarte puține lucruri despre diferitele tipuri de terapii psihologice disponibile și despre eficacitatea acestora”, spune fizioterapeutul Emma Ho de la Universitatea din Sydney, Australia.

Prin urmare, atât medicii, cât și pacienții pot fi adesea nesiguri cu privire la cea mai bună cale de urmat în ceea ce privește tratamentul, potrivit fizioterapeutului Ho.

Principalele tipuri de intervenții psihologice

Pentru analiza statistică a studiului au fost identificate șase tipuri principale de intervenții psihologice, inclusiv intervenții comportamentale, terapii comportamentale cognitive, mindfulness, consiliere și programe educaționale privind durerea. Al șaselea tip a fost reprezentat de studiile în care au fost combinate două sau mai multe abordări psihologice.

Conform studiului, starea fizică a unei persoane poate fi îmbunătățită prin folosirea combinată a terapiei cognitiv-comportamentale cu fizioterapie și a educației privind durerea combinată cu fizioterapia mai degrabă decât în cazul folosirii doar a fizioterapiei. Pentru ca durerea să fie ameliorată, terapia comportamentală, terapia cognitiv-comportamentală și educația privind durerea s-au dovedit a fi completări eficiente.

Eficacitatea s-a modificat însă în timp, diferite studii funcționând pe durate diferite. Educația privind durerea și terapia comportamentală s-au dovedit a avea cel mai mare impact la șase și 12 luni după tratament. Pe baza datelor disponibile, aceste intervenții par să fie și ele sigure.

Examinarea eficacității și siguranței comparative a gamei largi de intervenții psihologice disponibile pentru durerile lombare cronice ar putea contribui la îmbunătățirea clarității recomandărilor din ghiduri și la un mai bun sprijin pentru clinicieni și pacienți în luarea deciziilor de tratament”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Durerea cronică de spate este definită ca fiind durerea care durează mai mult de 12 săptămâni, iar aceasta vine adesea cu efecte psihologice atașate, inclusiv anxietate și depresie. Aceste efecte asupra sănătății mintale pot determina apoi deteriorarea sănătății fizice a unei persoane.

Printre rezultatele pe care echipa le-a analizat au fost cele legate de calitatea vieții – derivată dintr-o stare bună de sănătate – siguranța, respectarea tratamentului și evitarea fricii.

Cercetătorii spun că eficacitatea acestor tratamente, pe termen lung, trebuie încă evaluată

Există câteva limitări ale studiului despre care trebuie să vorbim. Cercetătorii spun că eficacitatea pe termen lung a acestor tratamente (dincolo de 12 luni) trebuie încă evaluată, iar unele dintre studiile utilizate în analiză au avut o calitate slabă a datelor de raportare a siguranței.

Cu toate acestea, luată în ansamblu, noua cercetare oferă informații importante despre ce intervenții psihologice funcționează cel mai bine și cât de eficiente pot fi tratamentele complementare în general, în comparație cu faptul de a se baza doar pe tratamente fizice și exerciții.

Clinicienii ar trebui să ia în considerare încorporarea intervențiilor psihologice cu îngrijirea fizioterapeutică (în principal exerciții structurate) pentru a maximiza îmbunătățirile în ceea ce privește rezultatele în materie de sănătate”, scriu cercetătorii.

În cadrul studiului au participat peste 13.000 de pacienți.

The post STUDIU. Tratamentele psihologice, pe lângă cele fizice, duc la îmbunătățirea stării de sănătate, în cazul durerilor de spate appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30494 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code