STUDIU. Cercetătorii cartografiază heliosfera. Ce descoperiri au făcut despre „bula noastră portectoare”

  • Cercetătorii cartografiază heliosfera, bula protectoare a Sistemului nostru Solar.
  • Heliosfera este o bulă magnetică generată de vântul solar, care se extinde de la Soare în spațiul interstelar.
  • Cercetătorii au folosit o tehnică similară ecolocației utilizate de anumite animale cum ar fi liliecii.

Cercetătorii au reușit să măsoare forma heliosferei, bulă de protecție care înconjoară Sistemul nostru Solar. Acest nou studiu ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine mediul Sistemului Solar și modul în care acesta interacționează cu spațiul interstelar.

Ce este heliosfera?

Heliosfera este o bulă magnetică generată de vântul solar (un flux compus în principal din protoni, electroni și particule alfa) care se extinde de la steaua noastră în spațiul interstelar. Ea este cea care protejează sistemul nostru solar de radiațiile dăunătoare venite din restul galaxiei.

În urmă cu câțiva ani , cercetătorii s-au bazat pe modele computerizate pentru a prezice caracteristicile acestei celebre heliosfere folosind date de la sondele Voyager. Ei s-au concentrat asupra atomilor de hidrogen neutri din punct de vedere electric proveniți din mediul interstelar care, odată intrat în heliosferă, se trezesc brusc încărcați electric.

Datorită acestor particule, cercetătorii au reușit să „traseze granița” care separă sistemul nostru de spațiul interstelar, dezvăluind în cele din urmă o formă de „semilună dezumflată” .

Ce noi observații aduce acest studiu?

Într-o nouă lucrare, Dan Reisenfeld și echipa să de la Laboratorul National Los Alamos au adoptat o abordare diferită, prelucrând datele de la satelitul Interstellar Boundary Explorer și concentrându-se pe heliopauza, o zona unde vântul solar se ciocnește cu vântul interstelar .

Pentru a efectua măsurători, cercetătorii au folosit o tehnică similară ecolocației utilizate de anumite specii de animale, cum ar fi liliecii. Emițând unde sonore care ricoșează împotriva unui obiect care trimite înapoi un ecou, ​​ei pot crea apoi o hartă mentală a mediului lor și, astfel, își pot găsi drumul.

De asemenea, cercetătorii au colectat date pe parcursul unui ciclu solar complet, din 2009 până în 2019 . Bazându-se pe semnalele returnate de atomii neutri energetici, cercetătorii au reușit apoi să întocmească o hartă tridimensională a heliosferei.

Această nouă hartă sugerează că distanța minimă care separă Soarele de heliopauză, în fața vântului interstelar, este de aproximativ 120 de unități astronomice . În direcția opusă, se extinde pe cel puțin 350 de unități astronomice. O unitate astronomică este echivalentă cu distanța Pământ-Soare, sau aproximativ 150 de milioane de kilometri.

Care ar fi utilitatea acestui nou studiu?

Prin cartografierea precisă a granițelor heliosferei, cercetătorii speră nu numai să înțeleagă mai bine rolul acesteia că scut împotriva radiațiilor cosmice, ci și să determine modul în care aceste limite evoluează în funcție de variațiile vântului solar și ale condițiilor galactice. Această lucrare ar putea face în cele din urmă lumină asupra mecanismelor de protecție similare din jurul altor sisteme stelare.

The post STUDIU. Cercetătorii cartografiază heliosfera. Ce descoperiri au făcut despre „bula noastră portectoare” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Feraru Marcela



Share this:

(Visited 64 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 31874 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*