STUDIU. Bărbații sunt mai bătrâni din punct de vedere biologic decât femeile

  • Dimensiunea corporală mai mare a bărbaților a explicat o mică parte din diferența de sex în ambele grupe de vârstă.
  • Diferența dintre sexe poate fi observată și în ceea ce privește îmbătrânirea biologică, după cum relevă un studiu publicat recent.
  • Mai multe ceasuri epigenetice au fost folosite ca măsuri ale îmbătrânirii biologice.

Un studiu realizat la Universitatea din Jyväskylä a arătat că bărbații sunt biologic mai bătrâni decât femeile. Diferența de sex observată se explică parțial prin faptul că bărbații fumează mai des și au o dimensiune corporală mai mare.

În lumea occidentală, speranța de viață a crescut rapid în secolul al XX-lea, dar în continuare femeile au o speranță de viață mai mare decât bărbații. În Finlanda, femeile trăiesc în medie cu cinci ani mai mult decât bărbații. Diferența dintre sexe a fost cea mai mare în anii 1970, când speranța de viață la naștere era cu aproape 10 ani mai mare pentru femei decât pentru bărbați. Cu toate acestea, în ultimele decenii, acest decalaj s-a redus treptat. Diferența dintre sexe poate fi observată și în ceea ce privește îmbătrânirea biologică, după cum relevă un studiu publicat recent.

Studiul a analizat dacă există diferențe în ceea ce privește îmbătrânirea biologică între bărbați și femei și dacă aceste potențiale diferențe pot fi explicate prin factori legați de stilul de viață. Aceste diferențe au fost investigate la adulți tineri și la adulți mai în vârstă.

Mai multe ceasuri epigenetice au fost folosite ca măsuri ale îmbătrânirii biologice. Ceasurile epigenetice permit studierea factorilor legați de durata de viață în timpul vieții unui individ. Acestea oferă o estimare a vârstei biologice în ani folosind nivelurile de metilare a ADN-ului determinate dintr-o probă de sânge.

Fumatul mai frecvent în rândul bărbaților a explicat diferența de sex în ceea ce privește îmbătrânirea la gemenii adulți mai în vârstă, dar nu și la cei tineri. În plus, dimensiunea corporală mai mare a bărbaților a explicat o mică parte din diferența de sex în ambele grupe de vârstă.

Am observat o diferență de sex în ceea ce privește ritmul de îmbătrânire, care nu a fost explicată de factori legați de stilul de viață, spune Kankaanpää.

În studiul nostru, am folosit, de asemenea, un design de studiu destul de rar și am comparat ritmul de îmbătrânire în rândul perechilor de gemeni de sex opus. O diferență similară a fost observată și în rândul acestor perechi de gemeni. Fratele de sex masculin a fost cu aproximativ un an mai în vârstă din punct de vedere biologic decât co-soră geamănul său de sex feminin. Aceste perechi au crescut în același mediu și împart jumătate din genele lor. Diferența poate fi explicată, de exemplu, prin diferențele de sex în ceea ce privește factorii genetici și efectele benefice ale hormonului sexual feminin estrogen asupra sănătății, continuă Kankaanpää.

The post STUDIU. Bărbații sunt mai bătrâni din punct de vedere biologic decât femeile appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 28461 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code