Sistemul bancar din Afganistan este aproape de colaps. China vrea să ajute la reconstrucția țării

Sistemul bancar din Afganistan este aproape de colapsSistemul bancar din Afganistan este aproape de colaps

  • Șeful unei bănci din Afganistan avertizează că sectorul este aproape de colaps.
  • Țara află în pragul unei „crize existențiale”.
  • Economia afgană, cu probleme și înainte de preluarea puterii de către talibani.

Sistemul bancar din Afganistan este aproape de colaps, a declarat pentru BBC șeful unuia dintre cei mai mari creditori din țară.

Syed Moosa Kaleem Kaleem Al-Falahi, directorul executiv al Băncii Islamice din Afganistan, a declarat că industria financiară a țării se află în pragul unei „crize existențiale”, în timp ce clienții intră în panică.

„În acest moment au loc retrageri uriașe”, a spus Al-Falahi, vorbind din Dubai, unde se află temporar din cauza haosului din Kabul.

„Au loc doar retrageri, majoritatea băncilor nu funcționează și nu oferă servicii complete”, a adăugat acesta.

Economia afgană, dependentă de ajutorul extern

Economia Afganistanului era deja pe un teren șubred chiar înainte ca talibanii să preia controlul în august.

Este extrem de dependentă de ajutorul extern – aproximativ 40% din produsul său intern brut (PIB) provine din ajutorul internațional, potrivit Băncii Mondiale.

Însă, de la preluarea puterii de către talibani, Occidentul a înghețat fondurile internaționale, inclusiv activele pe care Afganistanul le-ar fi putut accesa de la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional (FMI).

Al Falahi spune că acest lucru îi încurajează pe talibani să caute alte surse de sprijin financiar.

„Ei așteaptă cu nerăbdare China și Rusia, dar și alte câteva țări. Se pare că, mai devreme sau mai târziu, vor avea succes în dialog”, a declarat el.

China a vorbit deja despre dorința sa de a ajuta la reconstrucția Afganistanului și de a lucra cu talibanii.

Un editorial recent din publicația chineză Global Times, controlată de stat, a afirmat că există „un potențial uriaș de cooperare în reconstrucția Afganistanului”, adăugând că China este „cu siguranță un jucător de seamă”.

China a promis deja un ajutor în valoare de 31 milioane de dolari, inclusiv alimente și vaccinuri împotriva coronavirusului.

Inflația este în creștere, moneda afgană se prăbușește

Cu toate acestea, talibanii sunt presați să rezolve acum problemele economice ale Afganistanului.

Inflația este în creștere, moneda afgană, moneda țării, se prăbușește, iar oamenii sunt disperați, deoarece mulți și-au pierdut locurile de muncă și nu mai au bani.

Programul alimentar mondial al Organizației Națiunilor Unite a avertizat că doar 5% dintre gospodăriile din Afganistan au suficientă hrană în fiecare zi. Jumătate dintre cei intervievați au declarat că au rămas fără alimente cel puțin o dată în ultimele două săptămâni.

Prin urmare, accesarea fondurilor internaționale și a asistenței străine este esențială pentru supraviețuirea Afganistanului.

Dar țări precum SUA au declarat că, deși sunt dispuse să ia în considerare colaborarea cu talibanii, aceasta va depinde de anumite condiții prealabile, inclusiv de tratamentul aplicat de regim femeilor și minorităților.

The post Sistemul bancar din Afganistan este aproape de colaps. China vrea să ajute la reconstrucția țării appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)
Despre Leontiuc Marius 1437 de articole
Absolvent studii Universitare; Student Universitatea de Vest - Facultatea de Drept; Absolvent Cursuri de Jurnalism Academia Britanică Absolvent JURNALISM EDITORIAL - LONDON SCHOOL UNIVERSITY