Sârbii din nordul Kosovo demisionează din toate instituțiile statului

  • Sârbii din nordul Kosovo au decis sâmbătă să părăsească instituţiile de stat din Kosovo pentru a protesta.
  • Sârbii din nord vor demisiona din toate instituţiile, inclusiv din poliţie şi tribunale.
  • Potrivit oficialilor, această decizie va rămâne în vigoare „atâta timp cât Pristina nu va începe să respecte dreptul internaţional şi acordurile încheiate la Bruxelles” .

Sârbii din nordul Kosovo au decis sâmbătă să părăsească instituţiile de stat din Kosovo pentru a protesta împotriva punerii în aplicare a unei decizii a autorităţilor centrale cu privire la plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor deţinute de sârbi, scrie Reuters.

Am decis să părăsim (…) parlamentul, guvernul şi posturile noastre în cele patru municipalităţi din nord” , unde sârbii sunt majoritari, a declarat Goran Rakic, liderul principalului partid politic sârb din Kosovo, Lista sârbă (Srpska lista).

Sârbii din nord vor demisiona din toate instituţiile, inclusiv din poliţie şi tribunale, a subliniat el, după o întâlnire a reprezentanţilor acestei comunităţi sâmbătă la Zvecan.

Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea oraşului Pristina, capitala în care se află instituţiile kosovare, nici independenţa fostei provincii sârbe Kosovo, şi rămân loiali Serbiei, de care sunt dependenţi din punct de vedere financiar.

Potrivit lui Goran Rakic, această decizie va rămâne în vigoare „atâta timp cât Pristina nu va începe să respecte dreptul internaţional şi acordurile încheiate la Bruxelles” .

Autorităţile kosovare trebuie să revină asupra deciziei lor privind plăcuţele de înmatriculare şi să facă posibilă crearea unei Asociaţii a municipalităţilor sârbe, a insistat el.

Aproximativ 10.000 de sârbi kosovari sunt vizaţi de ordinul intrat în vigoare la 1 noiembrie care le cere să îşi schimbe vechile plăcuţe de înmatriculare auto, care datează din anii 1990, când Kosovo era parte a Serbiei, cu plăcuţe de înmatriculare ale Republicii Kosovo.

Alţi aproximativ 40.000 de etnici sârbi, care locuiesc în părţi din Kosovo majoritar albaneze, folosesc plăcuţe de înmatriculare emise de Pristina.

The post Sârbii din nordul Kosovo demisionează din toate instituțiile statului appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 13 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 28477 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code