Rusia oprește exporturile de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei, invocând atacul asupra Crimeei

  • Rusia oprește participarea la acordul ONU privind cerealele. Măsura vine după atacurile cu drone asupra Crimeei.
  • Rusia spune că personalul britanic a ajutat la atacul cu drone.
  • Ucraina spune că Rusia inventează atacurile.

Rusia a suspendat sâmbătă participarea la un acord privind cerealele din Marea Neagră, negociat de ONU, după ceea ce a declarat că a fost un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale din Crimeea, dând o lovitură încercărilor de a atenua criza alimentară mondială.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat Flota Mării Negre de lângă Sevastopol, în peninsula anexată Crimeea, cu 16 drone, în primele ore ale zilei de sâmbătă, și că specialiști” din marina britanică au ajutat la coordonarea atacului „terorist”.

Rusia a declarat că a respins atacul, cu doar pagube minore la un vânător de mine, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră.

Partea rusă suspendă participarea la punerea în aplicare a acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, a precizat Ministerul Apărării într-o declarație.

Rusia a precizat că măsura, care va reduce exporturile de cereale ucrainene din porturile sale cruciale de la Marea Neagră, a fost luată din cauza atacului cu drone și a participării specialiștilor britanici. Marea Britanie a declarat sâmbătă că afirmațiile Rusiei, inclusiv că personalul marinei britanice a aruncat în aer conductele Nord Stream luna trecută, sunt false și au ca scop distragerea atenției de la eșecurile militare rusești din Ucraina.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a acuzat Rusia că inventează „atacuri teroriste fictive asupra propriilor sale instalații”, în timp ce ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că Moscova folosește un pretext fals” pentru a anula acordul.

Fac apel la toate statele să ceară Rusiei să înceteze jocurile foamei și să se angajeze din nou la obligațiile sale”, a declarat Kuleba. Acordul privind cerealele mediat de ONU este crucial pentru piețele alimentare: permite exportul de cereale din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, pe care invazia rusă îl oprise.

The post Rusia oprește exporturile de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei, invocând atacul asupra Crimeei appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 13 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29900 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code