Referendum în Elveţia: Alegătorii elvețieni susțin creșterea vârstei de pensionare pentru femei

  • Elveția a votat o serie de chestiuni, inclusiv o propunere de interzicere a agriculturii industriale și o reformă a pensiilor care ar crește vârsta de pensionare a femeilor.
  • Cea mai controversată parte a reformei ar impune femeilor să muncească până la vârsta de 65 de ani.
  • Elvețienii votează de mai multe ori pe an o varietate de măsuri.

Elvețienii au votat la limită în favoarea creşterii vârstei de pensionare a femeilor la 65 de ani, potrivit Bloomberg. Potrivit proiecţiilor publicate înainte de ora 13.00 (11.00 GMT), ,,Da„-ul a câştigat cu 51%.

FOTO – Swiss Info

În schimb, o altă iniţiativă care încerca să obţină interzicerea creşterii intensive a animalelor, a fost respinsă detaşat, cu 63% din voturi împotrivă.

După două tentative eşuate în 2004 şi 2007, Berna a încercat să adune suficiente voturi pentru ,,a stabiliza” sistemul de asigurări sociale, supus unei enorme presiuni în contextul în care speranţa de viaţă creşte iar generaţia baby-boomers a ajuns la vârsta de încheiere a vieţii active.

Partea cea mai controversată a reformei cere ca, la fel ca bărbaţii, femeile să muncească până la 65 de ani înainte de a ieşi la pensie, un an mai mult decât în prezent.

Diferența de pensii între femei și bărbați

Parlamentul a aprobat anul trecut măsurile cheie ale reformei pensiilor, care includ de asemenea o creştere a TVA (adoptată cu 56% duminică), dar partidele şi sindicatele de stânga au denunţat o reformă ,,pe spatele femeilor” şi au forţat referendumul.

Opozanţii reformei au subliniat discriminarea salarială care continuă să afecteze femeile şi au estimat că este incorect să fie crescută vârsta de pensionare pentru ele fără ca mai întâi să fie rezolvate aceste inegalităţi.

Partizanii ,,Da„-ului au afirmat că nu este nerezonabil să li se ceară femeilor să lucreze un an în plus, având în vedere datele economice şi demografice.

În 2020, femeile din Elveţia au primit pensii inferioare cu aproape 35% celor ale bărbaţilor, potrivit Ministerului Economiei din Elveţia.

Interzicerea fermelor industriale

Potrivit proiecţiilor, cantoanele francofone s-au pronunţat împotriva reformei, în timp ce cele germanice s-au pronunţat pentru.

Potrivit France Presse, propunerea de a interzice creşterea intensivă a animalelor, care ar fi dus la eliminarea fermelor industriale într-o ţară încă foarte rurală chiar dacă agricultura nu reprezintă prea mult din avuţia naţională, a fost respinsă cu un vot fără apel.

Guvernul, parlamentul şi organizaţiile reprezentative ale crescătorilor s-au opus cu fermitate iniţiativei.

Potrivit legilor în vigoare, fermele nu pot creşte mai mult de 1.500 de porci, 27.000 de pui pentru carne sau 300 de viţei, spre deosebire de fermele industriale uriaşe din alte ţări. Berna a ameninţat de asemenea că noile reguli ar duce la o creştere semnificativă a preţurilor.

The post Referendum în Elveţia: Alegătorii elvețieni susțin creșterea vârstei de pensionare pentru femei appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 28563 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code