Pandemia şi războiul „sting lumina” unui important producător de becuri din Ungaria

  • Uriaşul producător de becuri şi alte dispozitive de iluminat maghiar, Tungsram, a ajuns într-o situaţie foarte delicată. În prezent, cinci dintre fabricile sale sunt aproape complet închise.
  • Potrivit companiei, sprijinul imediat al statului ar fi extrem de necesar, scrie „Hungary Today”.
  • Șeful Sindicatului independent al angajaţilor Tungsram, Gabor Sallai, a spus că întreaga industrie europeană este ameninţată de scumpirea energiei, de penurii, de creşterea costurilor materiilor prime şi de dificultăţile de transport.

Din cauza efectelor pandemiei, a exploziei preţurilor energiei şi a războiului ruso-ucrainean, uriaşul producător de becuri şi alte dispozitive de iluminat maghiar, Tungsram, a ajuns într-o situaţie foarte delicată. În prezent, cinci dintre fabricile sale sunt aproape complet închise.

Potrivit companiei, sprijinul imediat al statului ar fi extrem de necesar, scrie „Hungary Today”.

În prezent, activitatea celor cinci fabrici ale Tungsram, din Budapest, Kisvárda, Hajduboszormeny, Zalaegerszeg şi Nagykanizsa, este aproape de zero, în timp ce angajaţii care nu mai au ce munci au fost trimişi în concediu. Patru dintre fabrici plănuiesc repornirea pe 22 aprilie, dar nimic nu este sigur.

„Nu putem obţine materii prime pentru fabrici, preţurile la energie devin din ce în ce mai mari, iar clienţii nu tolerează creşterile de preţ“, a spus şeful Sindicatului independent al angajaţilor Tungsram, Gabor Sallai.

El apreciază că ajutorul de la stat este ultima lor speranţă. CEO-ul Tungsram a confirmat gravitatea si­tua­ţiei. Într-un interviu acordat Index, Jurg Bauer a explicat că pan­de­mia, dificultăţile globale de aprovizionare şi războiul din Ucraina au lăsat grupul să se confrunte cu pro­vo­cări peste care nu poate trece şi de aceea doar ajutorul guvernamental ime­diat ar permite continuarea ope­ra­ţiunilor bătrânei companii ma­ghiare.

El a spus că întreaga industrie europeană este ameninţată de scumpirea energiei, de penurii, de creşterea costurilor materiilor prime şi de dificultăţile de transport.

El a stabilit două posibile căi de intervenţie a statului. Prima ar fi acorduri cu statul şi autorităţile locale pentru participarea la diverse programe de eficienţă energetică, o „situaţie câştigătoare pentru toată lumea – consum mai mic, iluminare mai bună şi de calitate, care este benefică pentru mediu şi pentru locuitorii oraşului“.

Cealaltă opţiune ar fi sprijinul financiar direct al guvernului. Tungsram a fost înfiinţat, oficial, în 1896, numele său actual fiind înregistrat în 1909. Numele este un joc de cuvinte folosind cuvântul englezesc „TUNGSten” şi cuvântul german „wolfRAM”. Compania a devenit faimoasă în întreaga lume în anii `20.

După al Doilea Război Mondial, Armata Roşie sovietică a demontat majoritatea activelor de producţie ale lui Tungsram.

La sfârşitul anilor 1940, compania a fost separată de partenerii săi occidentali şi a pierdut multe dintre investiţiile sale în străinătate. Dar a supravieţuit şi în anii 1980 avea o cotă de 5-7% pe piaţa lămpilor din Europa de Vest.

În 1989, General Electric Lighting a achiziţionat integral Tungsram, parteneriat care a durat până în 2018, când Bauer a achiziţionat afacerile de iluminat ale GE din Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi Turcia, precum şi afacerea globală de iluminat auto.

Tungsram are aproximativ 3.000 de angajaţi în Ungaria.

The post Pandemia şi războiul „sting lumina” unui important producător de becuri din Ungaria appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29720 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code