Mahsa Amini a fost „torturată și insultată” înainte de a muri în custodia poliției din Iran

  • Mahsa Amini a fost „torturată şi insultată” înainte de a muri, spune verişorul ei.
  • Primul membru al familiei tinerei care a vorbit cu presa occidentală a povestit ce s-a întâmplat înainte de moartea acesteia.
  • Mahsa Amini, de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran. Moartea sa în spital, 3 zile mai târziu, a declanşat demonstraţiile nocturne din principalele oraşe ale Iranului.

Mahsa Amini a fost ,,torturată şi insultată” înainte de a muri, spune verişorul ei. Primul membru al familiei tinerei care a vorbit cu presa occidentală a povestit ce s-a întâmplat înainte de moarrtea acesteia.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Sky News, Erfan Mortezaei a declarat că verişoara sa, Mahsa Amini, a devenit ,,vocea furiei poporului iranian” .

Este primul membru al familiei tinerei care vorbeşte cu presa occidentală de la moartea acesteia în arestul poliţiei din Teheran, la 16 septembrie.

În orele dinaintea morţii sale, tânăra de 22 de ani fusese reţinută de poliţia morală pentru că purta haine necorespunzătoare.

El a declarat că tânăra a mers la cumpărături în Teheran cu rudele, inclusiv cu fratele ei, Ashkan, moment în care s-a lovit de poliţia morală: ,,Când au văzut-o pe Mahsa, au decis că hijab-ul ei nu era purtat corect. Ashkan a încercat să le explice că nu se aflau în oraşul lor natal şi că erau străini în Teheran. În timpul ciocnirii, ofiţerii l-au pulverizat cu spray paralizant pe Ashkan şi au forţat-o pe Mahsa să urce în dubă şi să o ducă la secţia de poliţie morală”.

Mortezaei a declarat că un martor care se afla în dubă a povestit familiei ce s-a întâmplat în continuare.

,,În timpul călătoriei spre secţia de poliţie a fost torturată şi insultată” , a spus el.

După ce a ajuns la secţia de poliţie, Amini a început să îşi piardă vederea şi a leşinat.

El a spus că a fost nevoie de 30 de minute pentru ca cei de la ambulanţă să ajungă la ea şi de o oră şi jumătate până când a ajuns la spital.

„Când a ajuns la spital era deja moartă” 

,,Există un raport de la spitalul Kasra [din Teheran] care spune clar că în momentul în care a ajuns la spital era deja moartă din punct de vedere medical. A suferit o comoţie cerebrală în urma unei lovituri la cap” , a adăugat verişorul tinerei.

El a spus că au existat presiuni asupra familiei din partea autorităţilor pentru a apărea la televiziunea iraniană, precum şi eforturi de a-i reduce la tăcere pe părinţii şi fratele ei.

El a spus că Amini nu a avut nicio implicare în politică, în ciuda afirmaţiilor făcute în unele mass-media susţinute de guvernul iranian.

De asemenea, a adăugat că familia ei, prin intermediul său, solicită comunităţii internaţionale să îi vină în ajutor şi să se asigure că regimul este tras la răspundere pentru moartea tinerei de 22 de ani.

Mahsa Amini, de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran. Moartea sa în spital, 3 zile mai târziu, a declanşat demonstraţiile nocturne din principalele oraşe ale Iranului.

Televiziunea de stat iraniană a sugerat că 26 de protestatari şi poliţişti au fost ucişi de la izbucnirea violenţelor de la sfârşitul săptămânii trecute, în timp ce alte rapoarte au avansat cifra de 41.

Protestele provocate de moartea ei s-au transformat în unele dintre cele mai grave proteste din ultimii ani din ţară, zeci de persoane fiind ucise, în timp ce autorităţile încearcă să reprime tulburările.

The post Mahsa Amini a fost „torturată și insultată” înainte de a muri în custodia poliției din Iran appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30494 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code