Lena Horne devine prima femeie de culoare care va avea un teatru pe Broadway numit după ea

  • Mulți dintre colegii lui Horne și dintre cei pe care i-a influențat s-au adunat la fostul Mansfield Theatre.
  • În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Horne a refuzat să cânte pentru publicul segregat.
  • Horne a mărșăluit în Washington, D.C., în 1963 și a cântat în toată America pentru Consiliul Național pentru Femeile Negre.

În calitate de actriță, cântăreață și activistă pentru drepturile civile din secolul XX, Lena Horne a spulberat plafoanele de sticlă pentru a-și câștiga existența. Acum, ea este prima femeie de culoare din istoria americană care are un teatru de pe Broadway numit în onoarea sa, potrivit CBS News.

Nu mi-am dat seama cât de emoționant va fi, iar acum plâng”, a declarat nepoata ei, Jenny Lumet, pentru People. Bunica mea este o fată din Bed-Stuy, iar noi suntem o familie din New York. Așa că faptul că a fost mereu în New York, în cartierul teatrelor, înseamnă totul.”

Mulți dintre colegii lui Horne și dintre cei pe care i-a influențat s-au adunat la fostul Mansfield Theatre (care a fost redenumit Brooks Atkinson Theatre în 1960), care acum îi poartă numele, pentru ceremonie, inclusiv primarul New Yorkului, Eric Adams, guvernatorul Kathy Hochul – care a numit-o pe Horne un agent neînfricat al schimbării” – și actrița Vanessa Williams.

Oricât de superbă ar fi fost, a fost o femeie de culoare”, a spus Williams, potrivit CBS News. A avut încă parte de circumstanțe discriminatorii, iar rolurile nu i-au fost oferite. Eram la un eveniment, iar ea era acolo, și îmi amintesc că am izbucnit în lacrimi pentru că a însemnat atât de mult pentru mine.”

Născută în Brooklyn în 1917, Horne a început să cânte la renumitul Cotton Club din Harlem la vârsta de 16 ani, potrivit PBS. Debutul ei pe Broadway în anul următor în Dance With Your Gods” a dus-o la Hollywood – unde a semnat un contract pe șapte ani cu MGM în 1942. Williams a spus că activismul lui Horne a ieșit din experiențele ei de viață”. Horne a învățat despre istoria negrilor americani și a devenit mai inteligentă din punct de vedere politic în timp ce lucra la Café Society în 1941.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Horne a refuzat să cânte pentru publicul segregat, potrivit CBS News. În anii 1950, a fost trecută pe lista neagră ca presupusă simpatizantă comunistă. Dosarul ei de la FBI a fost activ până la mijlocul anilor 1970.

Horne a mărșăluit în Washington, D.C., în 1963 și a cântat în toată America pentru Consiliul Național pentru Femeile Negre. A câștigat premii Grammy, Emmy și Tony, precum și un premiu NAACP Image Award, înainte de a muri de insuficiență cardiacă la 92 de ani, în 2010.

The post Lena Horne devine prima femeie de culoare care va avea un teatru pe Broadway numit după ea appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 31065 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code