- Obiectivul lui James Webb a fost să capteze spectrul unei planete mici, stâncoasă ca Pământul.
- Cercetătorii spun că există un strat de gaz care măsoară câteva procente din raza planetei, ca Pământul, unde este de 7%.
- Cancri 55-e a fost descoperită în 2004, a fost studiată în 2022 și 2023 de telescopul spațial James Webb.
Telescopul James Webb ar fi făcut o descoperire istorică: o primă atmosferă a unei planete stâncoase din afara sistemului nostru solar. Obiectivul lui James Webb a fost să capteze spectrul unei planete mici, stâncoasă ca Pământul.
Ce știm pana acum despre aceasta planeta
Descoperirea a fost publicată în revista științifică Nature și este vorba despre planeta Cancri 55-e.
Este situata la 41 de ani lumină de Pământ, deci apropiata și îndepărtată în același timp. Descoperită în 2004, a fost studiată în 2022 și 2023 de telescopul spațial James Webb. Analiza acestor rezultate tocmai a fost publicată. Și, pentru prima dată, a fost detectată atmosferă în jurul unei exoplanete stâncoase, precum Pământul.
Cancri 55-e este foarte diferita de Pământ deoarece este de două ori mai mare și, mai presus de toate, orbitează foarte aproape de steaua sa. Este ultra-fierbinte, 2.000 de grade conform studiilor termice ale cercetătorilor. Suprafața sa este probabil un ocean gigantic de rocă topită.
Cum este atmosfera acestei planete
Cercetătorii spun că există un strat de gaz care măsoară câteva procente din raza planetei, ca Pământul, unde este de 7%. Ar fi o atmosferă de carbon, probabil dioxid de carbon sau monoxid de carbon. Comunitatea de experți va discuta și va testa aceste date.
The post James Webb descoperă atmosferă unei planete stâncoase din afara sistemului nostru solar appeared first on Aleph News.
potrivit alephnews
Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Feraru Marcela
Lasă un răspuns