Iohannis va ridica problema aderării României la Schengen în Consiliul European din 15 decembrie

  • Preşedintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, la Summitul UE-Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est.
  • De asemenea, Iohannis va participa joi, 15 decembrie 2022, la reuniunea Consiliului European, care se va desfăşura la Bruxelles.
  • „În cadrul reuniunii Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis va ridica şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen” , anunţă Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, la Summitul UE-Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est, iar joi la reuniunea Consiliului European, în cadrul căreia va ridica şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa miercuri, 14 decembrie 2022, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Reuniunea marchează 45 de ani de dialog între Uniunea Europeană şi ASEAN şi este primul Summit UE – ASEAN la care participă, alături de reprezentanţii instituţiilor europene, şi cei 27 de lideri ai Uniunii Europene, marcând astfel o premieră istorică.

Reuniunea va oferi liderilor UE şi ASEAN oportunitatea de a aborda problemele regionale şi globale de actualitate, inclusiv provocările legate de securitate, precum şi de a identifica, la nivel concret, proiecte de interes comun în domenii precum comerţ, schimbări climatice, biodiversitate, conectivitate, agendă digitală şi securitate alimentară” , anunţă Administraţia Prezidenţială.

Iohannis va participa joi, 15 decembrie 2022, la reuniunea Consiliului European, care se va desfăşura la Bruxelles.

„Agenda reuniunii Consiliului European va include o discuţie privind războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, atât din perspectiva menţinerii şi consolidării sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, cât şi din perspectiva angajării răspunderii Federaţiei Ruse.

Europa susține în continuare Ucraina

Un aspect important pe agendă vizează coordonarea sprijinului acordat Ucrainei ca urmare a atacurilor repetate asupra infrastructurii critice şi energetice care au lăsat milioane de civili fără electricitate, căldură sau apă curentă şi care solicită un răspuns rapid, inclusiv din punct de vedere umanitar.

Continuarea sprijinului pentru Republica Moldova, grav afectată de situaţia actuală, va fi, de asemenea, abordată. Liderii europeni vor analiza, totodată, stadiul demersurilor realizate în domeniul securităţii şi apărării, în vederea consolidării capacităţilor europene în acest domeniu.

O altă temă de discuţii o reprezintă progresele realizate în domeniul energiei, în direcţia trasată de Concluziile Consiliului European din luna octombrie a acestui an, precum şi modalităţile de consolidare a rezilienţei economiilor europene” , se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citată, pe agenda Consiliului European figurează, de asemenea, o dezbatere strategică privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene, precum şi o discuţie privind rezultatele Summitului UE – Balcanii de Vest de la Tirana şi cooperarea cu statele din această regiune, inclusiv pe dimensiunea migraţiei. Liderii europeni vor purta şi o discuţie strategică privind relaţiile Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, cu accent pe securitate şi cooperarea economică.

„În cadrul reuniunii Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis va ridica şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen” , se arată în finalul comunicatului.

The post Iohannis va ridica problema aderării României la Schengen în Consiliul European din 15 decembrie appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 21 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29900 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code