Femeile iraniene, controlate de autorități prin camere de luat vederi în locurile publice pentru a vedea dacă poartă hijab

  • După ce au fost identificați, infractorii vor primi „sms de avertizare cu privire la consecințe”.
  • Anunțul a venit pe fondul furiei crescânde în rândul elitei religioase puternice a țării.
  • Legea descrie vălul drept „unul dintre fundamentele civilizaționale ale națiunii iraniene”.

Autoritățile iraniene instalează camere în locuri publice și pe străzi pentru a identifica și sancționa femeile dezvelite, care nu poartă hijab, a anunțat poliția într-o nouă încercare de a controla un număr tot mai mare de femei care sfidează codul vestimentar obligatoriu, scrie Al Jazeera.

După ce au fost identificați, infractorii vor primi „sms de avertizare cu privire la consecințe”, a declarat poliția într-un comunicat sâmbătă. Măsura are ca scop „prevenirea rezistenței împotriva legii hijabului”, se arată în declarația, transmisă de Mizan din justiție. agenția de presă și alte mass-media de stat, adăugând că o astfel de rezistență pătează imaginea spirituală a țării și răspândește nesiguranța.

Declarația poliției spune că „nu va tolera niciun fel de comportament și acțiune individuală sau colectivă care încalcă legea hijabului”.

Anunțul a venit pe fondul furiei crescânde în rândul elitei religioase puternice a țării cu privire la relaxarea regulilor obligatorii privind hijab-ul de la protestele antiguvernamentale care au izbucnit în septembrie anul trecut.

Sfidarea legii, pedepsită

Un număr tot mai mare de femei iraniene și-au abandonat vălurile de la moartea unei femei kurde de 22 de ani aflate în custodia așa-numitei „poliții morale” în septembrie anul trecut. Mahsa Amini a fost reținută pentru că ar fi încălcat codul vestimentar al țării pentru femei.

Forțele de securitate au reprimat violent protestatarii. Cu toate acestea, riscând să fie arestate pentru că au sfidat codul vestimentar obligatoriu, femeile sunt încă văzute dezvăluite în mall-uri, restaurante, magazine și străzi din întreaga țară. Videoclipurile cu femei dezvelite care rezistă poliției morale au apărut pe rețelele de socializare.

Declarația de sâmbătă a poliției le-a cerut proprietarilor de întreprinderi să „monitorizeze în mod serios respectarea normelor societale prin inspecțiile lor diligente”.

În conformitate cu legea iraniană, impusă după revoluția din 1979, femeile sunt obligate să-și acopere părul cu hijab și să poarte haine lungi și largi pentru a-și ascunde silueta. Descriind vălul drept „unul dintre fundamentele civilizaționale ale națiunii iraniene” și „unul dintre principiile practice ale Republicii Islamice”, o declarație a Ministerului de Interne a spus la 30 martie că există nu ar fi o retragere în această problemă.

Citește și

The post Femeile iraniene, controlate de autorități prin camere de luat vederi în locurile publice pentru a vedea dacă poartă hijab appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 26 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29852 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code