Eugen Tomac susţine că aderarea României în spaţiul Schengen înainte de 2025 nu este posibilă

  • Preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţine că intrarea României în spaţiul Schengen în prima parte a anului viitor nu este posibilă.
  • Oricine încearcă să aducă în discuţie o aderare mai devreme de 2025 nu înţelege mecanismele Uniunii Europene, a scris liderul PMP pe Facebook.
  • România şi Bulgaria nu au fost primite în spaţiul de liberă circulaţie Schengen deoarece Austria şi Olanda s-au opus în timpul şedinţei JAI de săptămâna trecută.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţine că intrarea României în spaţiul Schengen în prima parte a anului viitor nu este posibilă. Oricine încearcă să aducă în discuţie o aderare mai devreme de 2025 nu înţelege mecanismele Uniunii Europene, a scris liderul PMP pe Facebook.

Conform procedurii, pentru o revenire asupra subiectului acceptării României în Schengen este nevoie de un nouă decizie a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Hotărârea poate fi luată doar dacă ţara care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene îşi propune să includă pe agendă extinderea spaţiului Schengen, aşa cum a făcut preşedinţia cehă.

Eugen Tomac crede că ţările care urmează să ocupe preşedinţia nu au interesul să pună subiectul pe ordinea de zi. „Am studiat atent priorităţile Suediei la Preşedinţia Consiliului UE. Nu există nicio referire la extindere, ci doar la protecţia frontierelor existente şi consolidarea mecanismului de evaluare a spaţiului de liberă circulaţie Schengen. După Suedia urmează Spania, ţară care la rându-i are mari probleme cu migraţia ilegală. Sunt convins că nu va avea drept prioritate extinderea, poate cel mult alocarea de resurse financiare şi logistice suplimentare prin Frontex pentru a păzi frontierele pe mare. În 2024 vom avea alegeri pentru Parlamentul European, moment în care preşedinţia Consiliului UE va fi deţinută de Belgia. Nu întrevăd nicio posibilitate ca aceasta să vină cu propunerea de extindere a Schengen”, a explicat Eugen Tomac. Liderul PMP mai consideră că aderarea ar putea să aibă loc în 2025.

„Practic, putem aştepta dezamăgiţi, dar încrezători că după ce scăpăm în 2024 de coaliţia PSD-PNL putem ajunge din nou la masa deciziei. Până atunci, nimeni nu-şi dă demisia, nimeni nu-şi asumă acest eşec răsunător şi revoltător în ţara lucrului bine făcut”, a precizat Tomac.

România şi Bulgaria nu au fost primite în spaţiul de liberă circulaţie Schengen deoarece Austria şi Olanda s-au opus în timpul şedinţei JAI de săptămâna trecută.

The post Eugen Tomac susţine că aderarea României în spaţiul Schengen înainte de 2025 nu este posibilă appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 21 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29838 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code