Culorile sunetelor. Cum îți poți îmbunătăți capacitățile cognitive cu ajutorul sunetului roșu

  • Culoarea sunetului este determinată de energia semnalului sonor.
  • Sunetul roșu poate fi comparat cu sunetul cascadelor sau al tunetului.
  • Sunetul roșu poate ajuta la obținerea unui somn mai bun.

Ce este sunetul Brown?

Sunetul roșu este numit și sunetul Brown. Culoarea sunetului este determinată de energia semnalului sonor. Mai exact, depinde de modul în care energia este distribuită pe diferite frecvențe sau de viteza sunetului.

De exemplu, sunetul alb include toate frecvențele audibile. Energia este distribuită uniform pe aceste frecvențe, creând un zumzet regulat, cum ar fi zgomotul unui ventilator sau zgomotul static al unui televizor.

Deoarece sunetul alb conține toate frecvențele la aceeași intensitate, acesta poate masca sunetele puternice care stimulează creierul. Acesta este motivul pentru care este adesea recomandat pentru tulburările de somn, cum ar fi insomnia.

Sunetul Brown, numit și sunetul roșu, are o energie mai mare la frecvențe mai mici. Prin urmare, este mai profund decât sunetul alb, deși seamănă cu acesta.

Sunetul roșu poate fi comparat cu sunetul cascadelor sau al tunetului. Pentru ureche, sunetul roșu și cel alb sună la fel.

Este sunetul Brown bun pentru concentrare?

Sunetul Brown poate ajuta la obținerea unui somn mai bun, dar poate ajuta și la concentrare și focalizare. Mulți oameni preferă să asculte acest sunet atunci când studiază sau lucrează pentru a îmbunătăți productivitatea și pentru a evita orice distragere a atenției.

Sunetul roșu a apărut și pe TikTok

Comunitatea ADHD de pe TikTok susține că sunetul roșu este incredibil de util pentru a ne menține mintea calmă, așa cum arată acest videoclip viral.

„Așa se simt creierele celor mai mulți oameni tot timpul??!”, videoclipul unei utilizatoare o arată pe aceasta ascultând sunetul roșu.

„Sunetul roșu este mult mai bun decât zgomotul alb. Creierul meu este liniștit pentru prima dată în viața mea”.

Conform Live Science, spre deosebire de sunetul alb, a cărui densitate spectrală (putere pe Hertz) este uniformă pe toate frecvențele, sunetul roșu are o densitate spectrală invers proporțională cu frecvența sa la pătrat.

În esență, acest lucru înseamnă că puterea sa scade semnificativ pe măsură ce crește frecvența sa.

Sunetul Brown nu-și primește denumirea de la culoare. De fapt, acesta este numit după botanistul Robert Brown, care a descoperit mișcarea browniană (mișcarea aleatorie a particulelor) în anii 1800. Este cunoscut și sub numele de sunet brownian, pentru că schimbarea semnalului sonor de la un moment la altul este aleatorie.

De asemenea, sunetul Brown este numit și sunetul roșu, deoarece este analog cu lumina roșie, care are o frecvență joasă.

The post Culorile sunetelor. Cum îți poți îmbunătăți capacitățile cognitive cu ajutorul sunetului roșu appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29681 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code