Belgienii vor putea cere legal doar patru zile de lucru pe săptămână

angajațiangajați

  • Un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat că angajații vor putea cere să lucreze patru zile pe săptămână pentru o perioadă de șase luni.
  • Pachetul de reforme convenit de guvernul de coaliție pluripartidist al țării va oferi, de asemenea, dreptul muncitorilor de a opri dispozitivele de lucru.
  • Aceștia vor putea să ignore mesajele legate de locul de muncă după orele de lucru.

Munceşti mai multe ore pe zi pentru a avea un weekend de 3 zile. Belgienii vor avea dreptul de a lucra o săptămână de patru zile fără a pierde salariul, în cadrul unei revizuiri guvernamentale a legislaţiei muncii din ţară, determinată de pandemia COVID-19.

Opţiunea ca angajaţii să lucreze mai multe ore pe zi pentru a câştiga un weekend de trei zile a făcut parte dintr-un pachet de reforme economice convenit marţi în cadrul coaliţiei guvernamentale.

Companiile pot refuza o cerere a unui angajat pentru o săptămână de lucru condensată, dar angajatorii vor trebui să îşi justifice răspunsul în scris. Primul ministru belgian, Alexander De Croo, a declarat că scopul reformelor este de a crea o economie mai dinamică şi mai productivă.

„După doi ani dificili, piaţa muncii a evoluat. Prin acest acord, stabilim reperele pentru o economie mai bună”, a spus el.

Săptămâna de lucru de patru zile au fost testată în Islanda între 2015 şi 2019, iar de atunci a devenit alegerea a 85% din populaţia activă a ţării. Un test de şase luni al săptămânii de patru zile urmează să înceapă în 2023 şi în Scoţia.

În ianuarie, funcționarii publici care lucrează pentru guvernul federal belgian au primit dreptul de a se deconecta, ceea ce le permite să închidă dispozitivele de lucru și să ignore mesajele după orele de lucru fără represalii din partea șefilor.

Acum, toți lucrătorii belgieni, inclusiv cei din sectorul privat, vor primi același drept.

„Granița dintre viața profesională și cea privată devine din ce în ce mai poroasă. Aceste solicitări neîncetate pot dăuna sănătății fizice și psihice a lucrătorului”, a spus el.

În practică, noua lege se va aplica tuturor angajatorilor cu mai mult de 20 de angajați. Angajatorii vor trebui să negocieze cu sindicatele pentru a include dreptul la deconectare în contractele colective.

The post Belgienii vor putea cere legal doar patru zile de lucru pe săptămână appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 31071 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code